Bij het vorige album ‘A Head Full Of Dreams’ had Chris Martin erover dat het hun laatste album zou zijn. Dat we dat met een korreltje zout moesten nemen was wel duidelijk toen Coldplay in 2017 nog een EP uitbracht. Vier jaar later is er nu het album ‘Everday Life’. Een album waarvan geen tournee zal volgen, omdat Chris Martin heeft gezegd dat ze alleen nog klimaat neutraal willen touren. Of moeten we dat ook met een korrel zout nemen?

Wat wel gelijk duidelijk wordt bij het beluisteren van ‘Everyday Life’ is dat het misschien wel hun meest maatschappelijk betrokken album is tot nu toe. Natuurlijk staat Coldplay überhaupt net als U2 al bekend om hun maatschappelijk betrokkenheid, maar in hun muziek kwam dat tot nu toe nooit zo veel naar voren als op dit album. In ‘Trouble In Town’ en ‘Guns’ horen we Chris Martin die zich zorgen maakt over de huidige tijd.
Op hun vorige album leek Coldplay definitief alleen maar hits en stadionanthems te willen produceren. Het leverde een hypercommercieel album op waarvan werd geconcludeerd dat ze nooit meer een album zouden maken van het niveau van debuut ‘Parachutes’ of ‘A Rush Of Blood To The Head’. Maar dat het wel erg gemakkelijk is om minachtend over Coldplay te doen bewijzen ze nu met ‘Everyday Life’. Op de single ‘Orphans’ na vinden we hier verder geen stadionanthems.

Waar op vorige albums experimenten met r&b minder geslaagd waren is dat op dit album wel het geval. ‘Arabesque’ waarop Stromae een bijdrage levert is misschien wel Coldplay’s meest spannende track in 10 jaar. Verder horen we o.a. een gospeltrack met ‘BrokEn’, een a capella koor in ‘When I Need A Friend’, en opvallend veel kleine liedjes die juist wel teruggrijpen naar hun beginperiode. Zoals ‘Daddy’, ‘Èkó’ en ‘Old Friends’. Chris Martin kan het dus nog wel: mooie kleine liedjes schrijven.

Het maakt ‘Everyday Life’ het beste album van Coldplay sinds ‘Viva La Vida or Death And All His Friend’, en hun meest verrassende album. Geen grootste stadionstampers, maar een sober gehouden album dat tegelijkertijd avontuurlijk is. Waarmee ze iedereen die Coldplay de afgelopen jaren met de grond gelijk maakten toch even het nakijken geven. (8/10)(Parlophone)

Deel: