In het kader van de Dutch Design Week in Eindhoven organiseert poppodium de Effenaar gedurende de hele week verschillende concerten in allerlei genres op verschillende locaties door de gehele stad. Gisteren was er een concert van de Godfather of Neo-Soul Roy Ayers. Dit optreden vond plaats in Fifth, een Jazz-club in de lichtstad die afgelopen juli haar deuren opende.
Roy Ayers staat bekend als pionier en grondlegger van verschillende stromingen binnen de Jazz als componist, zanger en vibrafonist. In 1973 maakte hij de soundtrack voor de Blaxpotation-film ‘Coffy’. Verschillende nummers van deze soundtrack zijn later gebruikt voor Quintin Tarantino’s Jackie Brown. Eind jaren ’70 tourde hij door Nigeria met Afro-beat grondlegger Fela Kuti. Hij bracht vele platen uit en werkte samen met artiesten als Herbie Mann, Jack Wilson en Erykah Badu. Vele grote artiesten zeggen door zijn muziek te zijn beïnvloed en hij is één van de meest gesampelde artiesten aller tijden.

Precies om 20.00 gingen de deuren van Jazz-club Fifth open. Bij binnenkomst zat de legende  nog rustig op een bank te chillen. Hij stond zijn fans, die langzaam binnen kwamen druppelen, vriendelijk te woord. Na een kleine drie kwartier werd hij door één van zijn bandleden richting het podium begeleid. De set werd geopend met één van zijn bekendste nummers ‘Everybody Loves The Sunshine’. Dit nummer is door vele hiphop-artiesten gebruikt in hun muziek. De band, die bestaat uit een bassist, toetsenist, drummer en Roy Ayers zelf, zorgde ervoor dat de intro van deze song strak en gelikt klonk. Ayers zag er erg broos uit. Toen hij de tekst van zijn grote hit begon te zingen werd deze broosheid bevestigd, want hij klonk erg fragiel en wist de juiste toon niet te raken. Met zijn 79 jaar had hij wel wat vocale ondersteuning in de vorm van een zanger of zangeres kunnen gebruiken.

Roy wist zijn iele stemgeluid te compenseren op de vibrafoon. Hij voerde het tempo hoog op en speelde verbluffende riffs. Zijn techniek is nog steeds virtuoos te noemen. Tussen de nummers door ging hij op een stoel zitten om als wijze oudste te waken over zijn band. Die wist enorm te imponeren met een super strakke set, waarin vooral het talent van de drummer tentoon werd gespreid.

Ondanks dat het publiek na het optreden vroeg om meer kwam er geen toegift. Het optreden was hiermee aan de korte kant. Naast de intro song ‘Everybody Loves The Sunshine’ kwamen meerdere hits als ‘Searching’, ‘Red, Black & Green’ en ‘Love Will Bring Us Back Together’ voorbij, waardoor de fans voldoende aan hun trekken waren gekomen om de club met een voldaan gevoel te kunnen verlaten.

Foto’s (C) Mira van der Hagen

Deel: