De Britse zangeres Hannah Williams weet al enkele jaren indruk te maken met haar stemgeluid en de combinatie van soul, jazz en rock, die zij en haar band ten gehore brengen. Pas echt opvallen deed zij toen hip-hop superster Jay-Z haar zang gebruikte in het titelnummer van ‘4:44’ uit 2017. De in Wycombe, Buckinghamshire geboren Williams kreeg de muziek met de paplepel ingegeven. Haar vader, een muzikale dominee, en moeder lieten haar al in het kerkkoor zingen toen zij zes jaar oud was. Al snel raakte ze in de ban van de soulmuziek. In 2012 verscheen haar eerste cd met haar band The Tastemakers. Vier jaar later bracht zij met haar huidige band The Affirmations ‘Late Nights & Heartbreak’ uit. En Jay-Z luisterde mee.

Naast Hannah Williams bestaat de band uit James Graham (toetsen), Adam Newton (bas), Adam Holgate (gitaar), Jai Widdowson-Jones (drums), de achtergrondzangeressen Hannah Nicholson en Victoria Klewin, Liam Treasure (trombone) en Tom Taylor (baritonsaxofoon). De nieuwe cd is getiteld ’50 Foot Woman’. Alle nummers hierop zijn eigen composities, waarvan Graham het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. De cd begint met het titelnummer, een snoeihard rocknummer, die er voor zorgt dat de luisteraar meteen overeind gaat zitten. Deze wordt wel op de verkeerde voet gezet, want het is niet de soort muziek waar de kracht van Hannah en haar band ligt. Deze ligt meer bij soul en jazz en vooral bij de composities zelf, die vaak zeer verrassend zijn. Haar stem is fenomenaal. Ze kan fluisteren en brullen. De interactie tussen de muzikanten onderling is uitstekend.

Het is moeilijk om aan te geven wat de hoogtepunten zijn; ieder nummer heeft een eigen karakter en het is dan zoiets als het vergelijken van appelen en peren. Er zijn twee nummers die ik toch apart wil vermelden. In ‘Tablecloth’ horen we een wat lijzige zang over een vlot ritme, waardoor een bijzondere spanning ontstaat. ‘What Can We Do?’ begint met a-capella zang, de band valt bij met een funky ritme en bouwt het op naar een climax. Het eindigt met a-capella zang begeleidt door de bas die het ritme van het hart weergeeft. Een prachtige cd, zeer verrassend en intrigerend. Top. (9/10) (Record Kicks)

Deel: