Highlife-legende Pat Thomas, ook wel bekend als ‘The Golden Voice Of Africa’, kwam vrijdag 18 oktober naar concertpodium ‘Grounds’ in Rotterdam. Thomas begon zijn muzikale carrière in 1960 toen hij samenwerkte met Ebo Taylor. In 1974 formeerde hij de band ‘Sweet Beans’ en met hen produceerde hij zijn eerste plaat ‘False Lover’. Zijn tweede album ‘Pat Thomas introduces Marijata’ nam hij op met de ‘Marijata Band’. Nu tourt hij door Europa met zijn ‘Kwashibu Area Band’. In 2015 kwam hun album ‘Pat Thomas and Kwasibu Area Band’ uit. In juli van dit jaar bracht hij met diezelfde band het album ‘Obiaa!’ uit. Met dit album tourt hij nu door Europa en doet hij 3 podia in Nederland aan.

Afgelopen vrijdag was het de eer aan Rotterdam om deze legende te verwelkomen. De sfeervolle zaal was goed gevuld toen Pat en zijn band het podium betraden. Het publiek had even tijd nodig om te acclimatiseren aangezien het buiten typisch regenachtig Nederlands herfstweer was, en de klanken van de band deden denken aan het warme Afrika. Toen de eerste noten gespeeld waren kwam het publiek steeds verder naar voren. De band straalde dan ook uit dat ze erg veel plezier hadden in het maken van hun muziek en dit had duidelijk zijn weerslag op de aanwezige mensen. Het leek alsof de zon ging schijnen. De gitaarrifjes waren vloeiend, de percussie opzwepend, de toetsen funky en de stem van Pat klonk diep en zuiver. De blazers gaven dit geheel een extra dimensie. De Funkinvloeden waren duidelijk hoorbaar, en de zaal liet zich steeds verder meevoeren. Toen de vraag “Wie houdt er van Highlife-muziek” werd gesteld klonk er een luid gejuich vanuit de zaal. Er kwam steeds meer beweging voor het podium. Dit werd aangestoken door de bandleden die soepel in de heupen bleken te zijn en gezamenlijk dansend over het podium van links naar rechts bewogen.

Toen de zaal éénmaal in beweging was, stelde de toetsenist voor om een danswedstrijd te houden. Als eerste was het de beurt aan de band om hun danskunsten te laten zien. Daarna werden de bezoekers van ‘Grounds’ uitgedaagd om hun moves te evenaren. Het hele publiek ging uit zijn dak en vormde een grote kolkende massa. Het was duidelijk dat er genoeg enthousiasme is voor dit genre.

Nadat de band het podium had verlaten werd een toegift afgedwongen. Dit verzoek werd onder luid gejuich ingewilligd. De band gaf aan dat ze verder wilde spelen, maar onder de voorwaarde dat het publiek dan ook vinyl of cd’s zou kopen na afloop van het concert. De verkoop hiervan kan ervoor zorgen dat een band die zich in een niche bevindt kan overleven. Het publiek gaf aan dat ze aan dit verzoek wilden voldoen om zich daarna nogmaals in vervoering te kunnen laten brengen door de ritmische klanken. Nadat de laatste noten hadden geklonken voegde het publiek de daad bij het woord en stond er een rij voor de merchandise en werden er platen en cd’s verkocht. Gelukkig maar, want het zou jammer zijn als bands als deze hun bestaansrecht zouden verliezen, omdat ze niet bekend zijn bij de mainstream.

Foto’s (C) Mira van der Hagen

Deel: