Snow Patrol heeft details over een nieuw album naar buiten gebracht. Dit album met de titel ‘Reworked’ zal 13 herbewerkte versies bevatten met enkele van de band’s grootste hits en ook drie gloednieuwe opnames. Het album zal op 1 november uit komen via Polydor Records. Met het uitkomen van de plaat zal er in november en december een tour plaats vinden. De carrière van de band beslaat 25 jaar waarin veel van hun nummers zijn gestreamd. Ze hebben 5 platina albums in de UK, een Ivor Novello Award en Grammy en Murcury Music nominaties.

‘Reworked’ markeert een periode van terugkijken en inventarisatie. “Niemand had van ons verwacht dat we de laatste 15 jaar 17 miljoen albums zouden verkopen, hoofdact zouden zijn op verschillende festivals en voor duizenden mensen over de hele wereld zouden spelen”, aldus frontman Gary Lightbody.

Het idee voor het ‘Reworked’-album kreeg vorm toen de band aan het touren was met hun succesvolle album ‘Wildness’. Ze hadden deze tour ondernomen in 2009 en wilden hetzelfde doen in 2019. “Waarom zouden we dit dan niet vergezellen met een album”, aldus gitarist Johnny McDaid. Tijdens de ‘Wildness’ tour heeft Johnny heel hard gewerkt, en overal zijn opnamesets opgesteld. Een akoestische tour in Australië, Nieuw-Zeeland en Azië heeft voor inspiratie gezorgd om voor deze benadering te kiezen en om succesnummers in een nieuw jasje uit te brengen. De nieuwe versie van ‘You’re all I have’ kwam direct uit na het spelen van één van die akoestische shows.

Onlangs onthuld als de grootste radio track van de 21ste eeuw is ‘Chasing Cars’ gestript tot zijn rauwste vorm. “Nu zijn alleen de meest vitale gedeelten van dat nummer over gebleven”, zegt Lightbody.”Het is niet zozeer een herziene uitgave, maar meer het strippen van het nummer tot de essentie”.Tracks vanuit hun gehele carrière zijn terug gebracht, opnieuw in elkaar gezet en nieuw leven in geblazen. Ze zijn op allerlei locaties opgenomen, zoals hotelkamers en kleedruimtes van ‘s werelds grootste concertzalen.”Ik was bezorgd dat het hele album erg down tempo zou worden”, geeft Lightbody toe. “In de setting van hotelkamers en kleedruimtes moet alles low key blijven. Je kan moeilijk met zijn vieren rocken als er een gezin naast je ligt te slapen. Naarmate het album vorderde wilden we een hoger tempo toevoegen”. Voormalig lid dat af en toe ook schreef en produceerde, Iain Archer, heeft geholpen om sommige nummers tot stand te brengen.

Drie volstrekt nieuwe nummers maken het album compleet. Het geweldige ‘Time Won’t Go Slowly’ is geschreven door Lighthouse and McDaid in het huis van laatstgenoemde. “We zijn beiden enorme fans van Frank Ocean, dus we wilden dat het een beetje zoals hem zou klinken met een kruisbestuiving van Frank Sinatra. Het is een klassiek Croonernummer”. ‘I Think Of Home’ is een piano ballad met een Folksausje met persoonlijke teksten.”Het is één van mijn favoriete nummers dat we de afgelopen tijd gemaakt hebben”, zegt Lightbody.

Deze 16 inspirerende onthullende nummers zijn een moment voor Snow Patrol om het verleden te omarmen, maar geven ook een hint van waar ze naar toe willen in de toekomst. ‘Reworked’ is Snow Patrols geschiedenis en hun nalatenschap.

Deel: