Na 18 jaar vooral bezig te zijn geweest met acteren en met tournees en albums van zijn baas Bruce Springsteen heeft Steven van Zandt alias Little Steven zijn solocarrière sinds 2017 weer nieuw leven ingeblazen. Blijkbaar beviel dit hem goed, want aangezien Bruce dit jaar nog altijd niet op tournee gaat pakte Steven even door met zijn hernieuwde solocarrière. Hij bracht afgelopen voorjaar het album ‘Summer of Sorcery’ uit, met daarbij uiteraard een bijbehorende tournee. Eerder dit jaar deed hij met zijn ‘Discipled of Soul’ het ‘Hello Festival’ in Emmen aan. Deze avond volgde er een toegift in TivoliVredenburg. Een concert dat eerst in de intiemere Pandora zaal zou plaatsvinden, maar door de snelle uitverkoop werd het verplaatst naar de grote zaal. In 2 jaar tijd is dit alweer zijn zevende soloconcert in ons land. Blijkbaar houdt Steven van Nederland, en die liefde bleek vanavond nogmaals wederzijds.

De nadruk van de setlist lag voornamelijk op zijn meest recente album. Zo opende hij met de album opener ‘Communion’, waarbij zijn achtergrondzangeres met flower power gekleurde parasols, en zijn blazerssectie in een soort parade het podium op kwamen gelopen. Daarna betrad ‘Miami Steve’ zelf het podium. Hij bracht de ondergewaardeerde track  ‘Camouflage of Righteousness’ van het album ‘Born Again Savage’ uit 1999. Vervolgens kwamen er weer een handvol nieuwe nummers voorbij, met uitzondering van ‘The Youngbloods’ cover ‘On Sir Francis Drake’.

Er volgde een klein blokje van drie nummers die hij had weggegeven aan stadsgenoten Southside Johnny & The Asbury Jukes met ‘Little Girl So Fine’, ‘Trapped Again’ en ‘Love On The Wrong Side of Town’. Het laatstgenoemde nummer schreef hij samen met Springsteen. Hij grapte er nog over dat hij iets van The Boss live moest brengen nu Bruce zelf niet op tournee is.

Vergeleken bij zijn vorige solotournee naar aanleiding van het album ‘Soulfire’ is de setlist wat sterker. Waarbij er bij de vorige tournee nog een inkakmomentje zat liep deze show als een gestroomlijnde soultrein.

Muzikaal steekt hij niet onder stoelen of banken dat zijn roots in het rijke muzikale verleden van de afgelopen 60 jaar liggen. Echter greep hij deze avond weinig terug naar zijn eigen verleden. Dat kwam pas in de tweede helft van de set met ‘I Am A Patriot’ en zijn twee bekendste hits ‘Bitter Fruit’ en ‘Forever’. Een toegift kwam er met de titeltrack van zijn nieuwe album, het perfect als toegift dienende ‘Soul Power Twist’, maar ook een bijzondere toevoeging uit het verleden: ‘Sun City’, waarmee hij in de jaren ‘80 meerdere beroemde artiesten samen wist te brengen om een vuist te maken tegen het luxe gokparadijs in Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Zijn bandleden namen allen een regel voor hun rekening. Om tot slot af te sluiten met ‘Out Of The Darkness’.

Het schijnt dat dit een laatste solotoegift was, omdat hij volgend jaar weer met zijn kornuiten van Bruce en The E Street Band op tournee gaat,  maar hij gaf deze avond een toegift die zo energiek en gestroomlijnd was dat het niet veel onder deed voor een willekeurige show van zijn Baas.

Deel: