Op 20 september presenteren Pierre et les Optimistes hun nieuwe album ‘Sous le Chapeau’ in de Ekko in Utrecht, en op 24 september in de Roode Bioscoop in Amsterdam. Het album bevat 18 originele composities, waaronder de al eerder uitgebrachte singles ‘Sous le Chapeau’ en ‘Le Roi de Toi’. De teksten zijn 100% Frans, maar er doet een flink aantal gastmuzikanten mee uit alle windstreken. Hiermee slaat de band een nieuwe weg in.

Vol energie werkten Pierre en zijn optimisten het afgelopen jaar aan hun nieuwe album. De vier vrienden sloten zich met zijn allen op in een huis in het bos om samen maar liefst 18 nieuwe tracks te schrijven en op te nemen. Waar hun vorige album voornamelijk jazz manouche standards bevatte die ze met de vaste formatie inspeelden, besloten ze nu met een open houding het proces in te gaan. Het resultaat is een prikkelend, veelzijdig, swingend en soms ontroerend album waar de omvangrijke muzikaliteit en creativiteit van Pierre Laernoes, Myrthe van de Weetering, Vincent Arp en Bart Kropff duidelijk op te horen is. Uiteraard komen de bekende uptempo swingnummers en Franse walsjes voorbij, maar ook een heuse ouverture voor strijkkwartet en nachtelijke miniatuurtjes met poëzie. Daarnaast heeft een aantal bevriende gastmuzikanten hun zeer uiteenlopende muzikale bijdrage geleverd.

Het album is gedeeltelijk opgenomen door Manuel Cooymans (die eerder cd’s van o.a. Stochelo Rosenberg en Lucas van Merwijk produceerde) in D.J.C. Recording Studio in ‘s-Hertogenbosch, en gedeeltelijk in Mimi Studio, de thuisstudio van Myrthe van de Weetering. De opnames zijn gemixt door van de Weetering en Wessel Oltheten, en gemastered door Oltheten.

Deel: