Na een afwezigheid van 29 jaar was de legendarische Amsterdamse rockband The Fatal Flowers afgelopen donderdag en vrijdagavond terug in hun eigen Paradiso Amsterdam voor de laatste twee optreden van hun spraakmakende reünietournee, ‘Stop The Presses,’ The Fatal Flowers are Back!

Het is juni 1990, het Zuiderpark in Den Haag is bomvol voor de 10e editie van het grootste gratis popfestival van Nederland, Parkpop. Deze stralende dag is tevens het einde van de carrière van een van de belangrijkste gitaarbands van de jaren tachtig, The Fatal Flowers. Na dit optreden is het frontman Richard Jansen die de knuppel in het hoenderhok gooit, totaal onverwacht voor de andere leden van de band… Reden? De band is na hun laatste Europese tournee een buitenlands illusie armer en er is een ongelukkig huwelijk met hun nieuwe platenmaatschappij, de koek is op en The Fatal Flowers stopt.

Drie van de vier leden bleven actief als muzikant in de Nederlandse muziekscene. Drummer Henk Jonkers bij Hallo Venray, bassist Geert de Groot bij o.a. Scram C Baby en gitarist Robin Berlijn o.a. Kane, Moke en nu bij Johan. Alleen Richard Jansen verdween uit het oog en verhuisde naar Berlijn.

Tot Dauwpop-programmeur, en grote fan, Frank Satink hem benaderde met het voorstel om voor de vijfentwintigste editie van het festival de band weer bij elkaar te brengen. En zo trapt The Flowers, aangevuld met toetsenman J.B. Meijers (o.a. Common Linnets) als vervanger voor de in 2009 overleden Cor Willemse, op 30 mei op Dauwpop af voor een veertien concerten tellende festival- en clubtournee door heel Nederland.

In een bomvolle grote zaal van Paradiso is het een feest om de herboren Flowers in actie te zien. Het boegbeeld van de Amsterdamse School maakte direct indruk op het podium. Vanaf het intro van ‘How Many Years’ maakten ‘Brothers in Arms’ Janssen en Berlijn duidelijk dat de heren het nog niet verleerd waren, hier staat een band van wereldklasse. ‘Rock and Roll Star’ en de Roxy Music-cover ‘Both Ends Burning’ brachten de Paradiso in hogere sferen. Voor veel mensen aanwezig in de Paradiso was dit niet hun eerste optreden wat ze zagen van de tournee, twee vrienden waren aanwezig bij dertien van de veertien optredens was weer aangeeft wat een unieke bande The Flowers waren. Al het bekende werk van de heren passeerde de revue, explosieve songs als bijvooorbeeld ‘The Dance’ en hun enige top 40-hit ‘Younger Days’, een sterke setlist wordt afgewerkt.

Na Pete Seegers ‘Where Have All the Flowers Gone’ en een gastoptreden van bassist en medeoprichter Marco Braam verschenen vier tienjarige muziekkinderen om het nummer ‘Dear Friends’ te spelen. Een symbolische actie na een legendarische tournee en veel explosieve optredens.

Foto’s (c) Armand Hoogland

Deel: