Vijftien jaar na zijn vorige, memorabele, concertreeks in het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip trok Nederpopzanger Marco Borsato op 29 mei terug naar het Rotterdamse voetbalstadion. Een gigantische productie, de grootste in omvang ooit, aldus de kenners. De technische installatie zou groter zijn dan die van vele internationale top artiesten. Tel daarbij op dat er al ruim acht jaar geen concerten zijn gegeven in het Rotterdamse stadion, Kane en Doe Maar waren in 2008 de laatste die naar het stadion trokken. Kortom: Een meer dan bijzondere concertreeks, een unicum in de Nederpopmuziek.

De meeste dromen zijn bedrog, maar niet voor Borsato. Hij ontving een volle bak in de Kuip en ook de weergoden waren hem gunstig gezind. Samen met een handjevol muzikale vrienden bracht hij een intense show in de betonnen Kuip. Welke voor het concert was voorzien van een indrukwekkende technische installatie, met meer dan 1000m2 aan led-schermen als eye-catcher. Borsato zelf is nauw betrokken geweest bij de vormgeving van de concerten. Zijn kritische blik heeft zijn vruchten afgeworpen, voornamelijk op de visuals gedurende de show.

Nadat zangeres Davina Michelle het publiek in de Kuip mocht opwarmen, wat zij trouwens schrikbarend goed deed voor een aanstormend artiest, was het rond de klok van achten dan eindelijk zo ver. Na een relatief lange introfilm verscheen Borsato ten tonele, net als 15 jaar geleden opende hij het concert met het nummer ‘Binnen’. En binnen kwam hij, niet vliegend vanuit een immense schotel zoals in 2002, maar ‘gewoon’ met een krachtige muzikale ouverture en zijn overweldigende en aanstekende enthousiasme. Na ‘Binnen’ bracht Borsato ‘Ik kan het niet alleen’ van het album ‘Zien’ (2002). Hoewel Borsato het zeker alleen kan, wat hij inmiddels meer dan bewezen heeft, deed hij de concerten zeker niet alleen.

Vele Nederlandse (top)artiesten vergezelden hem gedurende de avond op het podium. Zo bracht hij samen met Lil Kleine het nummer ‘Onderweg’, en sloot Diggy Dex aan bij de klassieker ‘Wat Zou Je Doen’ om aandacht te vragen voor Warchild. De Haagse rockband DI-RECT verscheen eveneens ten tonele. Met het nummer ‘Young Ones’ verzorgden zij een lokale aardbeving. Maar ook hun cover van Borsato’s ‘Wit Licht’ tikte de spijker op zijn kop. André Hazes jr. was van de partij met zijn hit ‘Leef’. Ook zangeres Maan liet haar gezicht zien in de Kuip en kroop in de huid van zangeres Do en zong samen met Borsato ‘Voorbij’. Als kers op de taart mocht het publiek ook DJ Armin van Buuren verwelkomen, hij draaide een korte set waarna hij samen met Borsato en Davina Michelle ‘Hoe Het Danst’ voor het eerst live ten gehore bracht.

Wie vaker concerten van de Nederlandse zanger bezoekt weet dat hij een man is met een groot hart, een man die graag aanstormende artiesten een podium geeft. In Rotterdam gaf hij zijn voormalige The Voice of Holland-coachee Laura van Kaam een podium, voor haar een afsluiter van een heftige periode in haar leven. Zij zong samen met Borsato het nummer ‘Als Jij Maar Naar Me Lacht’, een waar kippenvelmoment.

Marco Borsato, al ruim de 50 gepasseerd, heeft gedurende deze stadionconcertenreeks opnieuw laten zien dat hij Nederland’s grootste Nederpopzanger is. Met alleen al 15 nummer 1-hits op zijn naam is aan te nemen dat een setlist vormen voor een concertenreeks als deze al een hele opgave op zich is. Zijn repertoire kent tal van uptempo nummers die meer dan geschikt zijn voor een stadionconcert. Nummers als ‘Dromen Zijn Bedrog’, ‘Ik Leef Niet Meer Voor Jou’ en ‘Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht’ zetten een stadion op zijn kop. Toch heeft Borsato samen met zijn vrienden een mengelmoes gebracht van de grootste hits tot aan de kleine ingetogen nummers zoals ‘Onbewoonbaar Verklaard’ en ‘Vreemde Handen’. Nummers waarbij songteksten gewoon poëzie zijn, aldus Borsato.

Afscheid nemen bestaat niet, Borsato sprak gedurende de concerten dan ook uit: “Laten we afspreken dat het niet weer 15 jaar duurt voordat we weer iets bijzonders doen”. Met het nummer ‘Waarom Nou Jij’ kwam er een einde aan het stadionconcert op 29 mei. In de toegift verscheen Borsato samen met Marcel Veenendaal én koor, terug op het podium. Met het nummer ‘Waarom Nou Jij’. Na het nummer ‘Als Alle Lichten Zijn Gedoofd’ en ‘Binnen’ kwam er een definitief einde aan een memorabele en succesvolle avond.

Foto’s (c) Bart Heemskerk

Deel: