Het Amsterdamse hiphop trio Fata Boom deed op 17 mei concertzaal Altstadt in Eindhoven aan. Een kwartier voordat het concert zou gaan beginnen was de zaal voor nog geen kwart gevuld. Gezien dat deze band menig festival op stelten heeft gezet en onlangs Paradiso uit heeft verkocht is dit een vreemde gewaarwording.

Fata Boom is een samenwerking tussen de Nederlandse Indie producer Martijn Groeneveld en een jonge zangeres (die anoniem wil blijven). Door hun gedeelde liefde voor hiphop belanden ze samen in de studio. Daar rapt zij de ene na de andere track in elkaar. Nadat het resultaat, bestaande uit trippy elektro hiphoptracks op Soundcloud terecht kwam komen de boekingen meteen binnen. Na de eerste show in ‘De Melkweg’ worden ze meteen geboekt door ‘Noorderslag’. Vanaf dat punt wil de zangeres niet meer alleen op het podium staan. De extravagant geklede Jake Credit en muzikale duizendpoot Olivier de Jong sluiten zich aan en de band is compleet. In oktober 2018 brachten ze hun debuutalbum ‘Constricted’ uit en ze zijn klaar om Nederland te veroveren.

Toen Fata Boom het podium betrad in de ‘Altstadt’ in Eindhoven werden de bezoekers meteen visueel geprikkeld. De gemaskerde zangeres en de genderneutrale Jake zijn prachtig en kleurrijk uitgedost. Het hele podium werd benut om het publiek bij de act te betrekken. De teksten klinken vloeiend en de energie spatte van het podium af.

Helaas waren er maar een handje vol bezoekers die zich na een aantal nummers aarzelend voor het podium begaven. De bezoekers die aanwezig waren leken de band goed te kennen. Zij zongen alle songteksten mee, en gingen helemaal uit hun dak. Fata Boom is een heerlijke act, over the top, met kritische raps en een ongelofelijke stage presence. Het is overduidelijk dat zij zich niet willen conformeren aan het normale. Jake stond in string op het podium en schudde menigmaal zijn billen. De gezichtsuitdrukkingen van de zangeres en percussionist/gitarist Olivier de Jong zijn zeer expressief. Je kon zien dat de band goed op elkaar is ingespeeld en dat zij ervan genoten om op het podium te staan.

Als het publiek in grotere getalen op was komen dagen hadden zij zeker het dak eraf kunnen slopen.

Foto’s (c) Mira van der Hagen / Maxazine

Deel: