Terwijl op 16 mei het overgrote deel van Nederland zich met knabbelnootjes, cola of een lekkere slobber cava voor de buis had gevleid om naar de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival te kijken, had zich in het Heerlense poppodium de Nieuwe Nor een kleine, maar bijzonder fijne groep muziekliefhebbers verzameld om getuige te zijn van het optreden van de Nederlandse zangeres Sabrina Starke met haar band.

Sabrina timmert al meer dan 10 jaar aan de weg en heeft in die tijd een bijzonder sterke live reputatie en een indrukwekkend mooie discografie opgebouwd, onder andere bij het beroemde Blue Note label, dat toch staat voor topkwaliteit. Haar laatste wapenfeit is de release van het album ‘Underneath the Surface’ waarop ze andermaal het publiek kennis laat maken met haar talent om mooie, goed doordachte en muzikaal originele songs te schrijven.

In de Nieuwe Nor werd Sabrina voorafgegaan door de in het voorprogramma optredende Paa Kofi. De Amsterdammer met Ghanese roots durfde het aan om enkel begeleid door een gitarist en minimale background tracks het publiek tegemoet te treden. Wat een ontdekking is deze Paa Kofi. De man is gezegend met een prachtige zangstem, die hij inzet als een extra instrument in de ritmisch sterke tracks. Zijn voorname, aantrekkelijke en mooi gestileerde verschijning op het podium, gekoppeld aan zijn ontwapenende presentatie maakten dat hij de zaal al snel voor zich wist te winnen. Paa Kofi moet maar eens snel met een mooi album komen. Nederland heeft meer van dit genre artiesten nodig. Applaus!

Na een korte break was het dan tijd voor Sabrina Starke. Ze opende haar optreden met de ijzersterke track ‘Live and Learn’, de eerste single van haar laatste album. Op het podium zagen we een zelfverzekerde, positiviteit uitstralende artieste die een perfomance neerzette die vanaf de eerste minuut power en overtuiging liet zien. De snaarstrak spelende band legde een groove neer waarop een Russische infanterist nog niet stil kon blijven staan. Kudo’s voor de ritmesectie van Sabrina’s band. Onnederlands goed!

Even later in het optreden kwam Paa Kofi nog even terug het podium op om samen met Sabrina het eerste hoogtepunt van de avond te spelen, ‘Elevate’. Het onderstreepte de vocale kwaliteiten van Paa Kofi nogmaals, naast de songwriting skills van Sabrina.

De muziek bleef boeien en speelde tussen soul, R&B, Jazz tot pop mainstream pop. allemaal erg lekker om naar te luisteren en om op te dansen. Dat ‘Underneath the Surface’, in het kort #UTS, een topalbum is bewees het volgende hoogtepunt in de set: ‘Status Quo’. Wederom onmogelijk om stil te blijven staan en de band nam de gelegenheid waar zijn spierballen te laten rollen. De band van Sabrina behoort op dit moment tot de besten die actief zijn op de Nederlandse podia, geen twijfel mogelijk.

Zelfs in de meer introspectieve nummers straalde Sabrina Starke. Ze ademt een soort positivisme en optimisme dat in Nederland te veel gemist wordt. Toen Sabrina aan haar meest recente single ‘Cards’ begon, was de zaal al lang om. Eurovisie Songfestival? Zero points. Sabrina Starke – douze points. Dit is een artieste van de buitencategorie waar we in Nederland heel trots op mogen zijn. Met ‘Under the mango tree’ sloot Sabrina het optreden af. Het publiek had het echt niet erg gevonden als de band nog een uur had doorgespeeld. Kortom. Sabrina Starke liet zien waarom ze bij de allerbeste live acts van Nederland hoort.

Foto’s (c) Patrick Strouken / Maxazine

Deel: