Exclusieve showcases zijn er niet veel, zeker niet wanneer zij ook nog eens op een unieke locatie zijn. In het pittoreske Maasdijk gelegen in het Zuid Hollandse ‘Westland’ was dit het geval op donderdag 2 mei. Een bezetting van 150 aanwezigen op vloerkleden uit de jaren zeventig en aan de wanden memorabilia uit vervlogen muziek decennia. Van bespeelde gitaren, gedaan als schenkingen van optredende artiesten, tot de posters aan de wand van rocklegendes. Een non-profit organisatie met een hart voor blues en bluesrock: dat is de Muziekzolder. Centraal stond donderdag de Malone Sibun Band. Bestaande uit Marcus Malone en Innes Sibun, die al werd geproduceerd door de legendarische Mike Vernon, voordat hij toetrad tot Robert Plant’s ‘Fate of Nations.’ Daarnaast werd hij een cruciaal lid van Sari Schorr & The Engine Room met wie hij het veelgeprezen album ‘A Force of Nature’ maakte.

Marcus Malone zijn veelgeprezen album ‘A Better Man’, welke in 2018 het levenslicht zag, stond centraal. De bluesrocker uit Detroit die de samenwerking met zowel Paul Rogers als David Coverdale aan het cv kan toevoegen, was aanwezig met zijn gitaar. In dit samenwerkingsverband wordt hard gewerkt aan het eerste album van de Malone Sibun Band. Waarschijnlijk wordt deze uitgebracht wordt onder de naam ‘Come together’. Tevens is dit exclusieve optreden het enige welke op Nederlandse bodem plaatsvindt.

De Malone Sibun Band, qua naam gaan er misschien geen bellen rinkelen, maar afzonderlijk hebben de blues giganten hun sporen ruimschoots verdiend. Een perfecte mix van straight up, maar soulvolle rockende blues. De samenwerking is spontaan ontstaan: beide muzikanten hadden net genoten van de drukste 12 maanden van hun carrière en het was tijd om even pas op de plaats te maken om te bedenken wat de toekomst brengen zou. Of, zoals Innes Sibun uitlegt: “Wanneer de kans zich voordoet om met een geweldige muzikant te spelen die dezelfde muzikale weg volgt als jij, dan spring je er bovenop.”

Luisterend naar Marcus Malone hoorden we klanken van zangers als Paul Rodgers, Otis Redding, maar het is bovenal Marcus’ eigen onmiskenbare stijl en soulvolle sound die opviel. Innes heeft qua sound weg van zijn favoriete gitaristen Page, Hendrix, maar hij heeft ook de dynamiek van BB King. Zet al die invloeden bij elkaar en je krijgt de unieke stijl van de Malone Sibun Band. Gitarist Sibun begrijpt de waarde van dynamiek, solo’s op verschillende gitaren die hem ter beschikking staan, ieder met een eigen toon en klank passend bij de nuance van het specifieke nummer.Beide zijn aan elkaar gewaagd. Een perfecte balans tussen de expressieve bewegingen en het gitaarspel van Innes met daartegenover het ingetogener spel van Malone. Het is een opwindend muzikaal partnerschap geboren uit dezelfde muzikale invloeden. Malone met zwarte hoed, zonnebril en een brede glimlach op het gezicht neemt het grootste deel van de vocalen voor zijn rekening.

Opvallend was de manier waarop het materiaal van het duo zo goed bij elkaar paste. Innes speelde ‘So Tired of living’ van het album ‘Farmhouse Blues’. Heerlijke slow blues waarin Innes zijn virtuositeit op gitaar ten toon spreidde. Op het moment dat Iness een melodieuze solo tevoorschijn toverde sprak zijn lichaamstaal en expressieve gelaatsuitdrukking voor zich. Zijn perfect synchroon gespeelde gitaarspel gaf bij elke noot die hij afleverde een rake toon; geen onnodig gepiel, maar noten met een doel: het entertainen van het aanwezige publiek in de Muziekzolder. En hoewel hij de meeste tijd het gezicht verborgen achter zijn lange haar had was het een genot om de gelaatsuitdrukking gade te slaan. Kevin Jefferies overtuigde als explosieve basspeler en zorgde voor een slepende grove in de nummers. Kevin heeft gebast op het album ‘Fun on Earth’ van Roger Taylor, de drummer van Queen en natuurlijk bij zijn eigen band BabySnakes.

De strakke en opbouwende ritmesectie van drummer Joe Allotta hield de juiste balans en zorgde dat de nummers de drive behielden. Joe Allotta, een 21 jarig Italiaans talent uit Londen, werd gevraagd op zeer korte tijd in te vallen voor de vaste drummer Chris Nugent en in drie weken tijd de drumpartijen onder de knie te krijgen. Dat bleek donderdagavond een prima keuze te zijn. De avond was een perfecte balans tussen oude en nieuwe nummer van Malone’s en Innes’ solo carrières, afgewisseld met covers van bijvoorbeeld Elmore James, ‘Mean Mistreatin Woman’.

‘Come Together’: een pure blues parel in het samenwerkingsverband van Malone en Sibun en alvast een voorproefje van het aangekondigde album. Het nummer ‘Stand Up’ van eveneens het nieuwe album ‘Better Man’ van Marcus, maar dan in een mash-up uitvoering van Bob Marley’s ‘Get up Stand up’, was een hoogtepunt van de avond. Met een bijzondere hoofdrol voor Jeffrey die met een minuten durende bass solo zijn four minutes of fame vergaarde.

Samen leverde de band een krachtige mix van rock, blues, soul en funk, allemaal ondersteund door Malone’s soul gedreven vocalen. De band gaf het beste deel van anderhalf uur, waar ‘God My Mojo Working’ van Muddy Waters een memorabele show ten einde bracht.

Foto’s (c) Johan Sonneveld

Deel: