Het komt niet vaak voor, maar vorige week ontdekten we een nummer dat zo bijzonder is dat we er graag met een artikel wat meer aandacht voor willen vragen. Sinds afgelopen vrijdag hebben we het nummer ‘Haas’ van zangeres Esther de Jong opgenomen in de Maxazine Spotify Playlist, waar overigens inmiddels al meer dan 1000 muziekliefhebbers op zijn geabonneerd. Misschien toch ook eens tijd hem even te checken.

Esther maakt, wat ze zelf wil omschrijven als ‘dagboekmuziek’. Met nummers over liefde, (ver)dwalen en hartpijn sleurt ze je mee naar een ondergrondse wereld; daar waar het weliswaar grotendeels al benauwend, grijs en grauw is maar waar Esther altijd nog de ruimte vind om nog verder en dieper te graven. Esther is erg onder invloed van artiesten als Father John Misty, Josh T. Pearson, WENDE en Robert Long. Als je goed naar ‘Haas’ luistert hoor je ook duidelijk invloed van Vlaamse popmuziek terug, het melancholische, het wringende, je herkent er ook bands als Gorki in terug.

Esther legt haar focus voornamelijk op tekst en ondersteunt deze door performance en gitaar. Ook bij ‘Haas’ wringt de melodie af en toe met de sobere begeleiding. Je voelt de pijn en je ziel schuurt mee tegen de zelfkant van het verdriet dat in het nummer zit. ‘Haas’, you love it or you hate it. Er is geen tussenweg. Neem je tijd en luister. Niet een keer of twee keer. Wees dapper en laat Esther je meenemen in haar universum. Hopelijk komen de droefgeestige verhalen je net iets te dichtbij. Gedeelde smart is immers halve smart. Esther werkt op dit moment aan een album dat later dit jaar uit moet komen.

Deel: