Reggae-held Alpha Blondy bracht dinsdagavond 9 april 2019 een bezoek aan de Effenaar in Eindhoven. De fans hadden even op dit concert moeten wachten, aangezien het geplande concert van 28 oktober 2018 was afgelast wegens gezondheidsredenen. Gelukkig was het het wachten meer dan waard en zette hij samen met zijn band een fantastische show neer.

Alpha Blondy werd op 1 Januari 1953 geboren in Ivoorkust. Voor reggae-liefhebbers is hij een ware legende. Veel van zijn nummers zijn politiek en sociaal bewogen en Bob Marley is zijn grootste inspiratie bron. In zijn studie tijd zong hij al veel van zijn songs. In zijn eigen muziek hoor je de invloed van Marley ook heel goed. Toch klinkt zijn muziek heel divers, door de verscheidenheid aan nationaliteiten in zijn begeleidingsband ‘The Solar System’.

De legendarische zanger zingt in verschillende talen zoals; Engels, Frans, Baoulé en zijn moedertaal Dioula. Dit doet hij, omdat hij zoveel mogelijk mensen wil bereiken. De boodschap is spiritueel, politiek en sociaal bewogen. Hij wil positiviteit uitdragen met zijn muziek. In tegenstelling tot Marley heeft hij minder op met het gebruik van canabis. Dit werd ook duidelijk toen iemand uit het publiek hem een joint aan wilde bieden. Die sloeg hij dan ook vriendelijk af.

Alpha Blondy werd ooit opgemerkt door Clive Hunt. Met hem nam hij in 1983 zijn eerste album ‘Jah Glory’ op. Gedurende de rest van de jaren 80 bracht hij bijna ieder jaar een nieuw album uit, met grote successen als ‘Jerusalem’, dat hij opnam met ‘The Wailers’. In die tijd werd hij al beschouwd als de ware opvolger van Bob Marley. Vanaf de jaren 90 verscheener elke twee jaar een album, wat hem grote populariteit oplevert.

In de Effenaar was het al druk voor het podium voordat het optreden begint. De band bracht een kort intro ten gehore. Tijdens de klanken van ‘Jerusalem’ kwam Alpha Blondy het podium op. Het publiek was meteen in extase en drong zich nog meer naar voren, om hun held van dichtbij te kunnen aanschouwen. De oude rastafari is nog steeds soepel in de benen en benutte alle hoeken van het podium. De band klonk als een geoliede machine en alle bandleden genoten duidelijk van hun optreden. Tussen de nummers door predikte de frontman voor liefde en vrede tussen alle rassen en godsdiensten. Zijn teksten werden afgewisseld met vrolijke reggae deuntjes, uptempo ska ritmes en tegen het einde een stevige gitaarsolo.

Gedurende het optreden werden er vele handen geschud en enkele bezoekers waagden zich op het podium om het icoon aan te kunnen raken. De beveiliging had het dan ook druk om al deze enthousiastelingen weer het publiek in te jagen. Alpha Blondy ontving degenen die de weg op het podium wel wisten te behalen met een hartelijke knuffel. Zijn boodschap die liefde uit wil dragen werd hiermee extra onderstreept.

De Afrikaan voelde zich thuis op het podium van de Effenaar. Hij wist te imponeren met zijn optreden en leverde een geweldige show af. Nadat alle bandleden naar de kleedkamers waren vertrokken bleven de vele bezoekers nog hangen om te dansen en na te sidderen op de muziek van ‘United Sounds Soundsystem’ en zo de dinsdag af te sluiten zoals iedere dag feitelijk zou moeten worden afgesloten: Vol liefde en muziek.

Foto’s (c) Mira van der Hagen

Deel: