The Analogues tourden de afgelopen jaren langs uitverkochte zalen in binnen- en buitenland met integrale vertolkingen van de Beatles-albums Magical Mystery Tour, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band en The White Album. Voor het komende theaterseizoen staat Let It Be: ABBEY ROAD op het programma. De Let It Be: ABBEY ROAD-tour gaat half december van start om begin mei in Koninklijk Theater Carré te worden afgesloten. Voor de complete lijst met speeldata, kijk op www.theanalogues.net/tourdates.

Let It Be: ABBEY ROAD? Hebben de Beatles-archeologen van The Analogues in hun ondoorgrondelijke wijsheid besloten om de laatste twee albums te verenigen in één concert?

Bart van Poppel (bassist en musical director): “We hebben de laatste jaren chronologisch het latere werk van The Beatles aangepakt. Na The White Album was de vraag: wat nu? Let It Be kwam weliswaar als laatste uit, maar Abbey Road werd als laatste opgenomen”.

Fred Gehring (drummer en initiator): “The White Album was een vijf maanden durende ‘zware bevalling’, met de nodige spanningen en onrust. Maar wel met resultaat: een fenomenaal dubbelaLbum. Je zou zeggen – voorlopig even genoeg. Toch gingen The Beatles zes weken later, in januari 1969, alweer de studio in voor het volgende project. Het werd een moeizame maand; de opnames verdwenen in de la en het einde van The Beatles leek nabij. Maar een paar maanden later vonden ze, bijna miraculeus, de kracht en inspiratie om samen met de teruggekeerde George Martin nog één maal als collectief te excelleren – en hoe! Het absolute meesterwerk Abbey Road was het gevolg. Bijna een jaar later kwamen die eerdere opnames alsnog van de plank onder de titel Let It Be maar toen was de band dus al uit elkaar gevallen. Dus zeg jij het maar: wat is het laatste album?”

Van Poppel: “Abbey Road natuurlijk. Dat was hun laatste productie. En Abbey Road is natuurlijk een echt coherent album dat integraal moet worden gebracht. The Beatles op hun best. Een geweldig hoogtepunt.”

Gehring: “Maar op Let It Be staan toch ook wel een aantal fantastische nummers. Die verdienen het zonder meer om meegenomen te worden in deze show. En waarschijnlijk heeft het zo moeten zijn – moesten ze door die chaotische Let It Be sessies om de voedingsbodem te creëren voor het maken van Abbey Road.”

Van Poppel: “Precies. Let It Be: ABBEY ROAD dus.”

Er zullen tijdens Let It Be: ABBEY ROAD weer genoeg nummers te horen zijn waarbij de hulptroepen (blazers, strijkers) en het volledige vintage instrumentarium kunnen schitteren. Denk onder meer aan ‘Here Comes The Sun’, ‘Come Together’, ‘Octopus’s Garden’, ‘Something’, ‘Let It Be’ en ‘Across The Universe’.

Zoals al eerder bekend werd gemaakt spelen the Analogues rond het feitelijke jubileum van Abbey Road (op 26 september werd het album precies 50 jaar geleden uitgebracht) een aantal grote concerten om deze verjaardag te vieren: Antwerpen (Lotto Arena 26/9), Parijs (Olympia 27/9) en Amsterdam (Ziggo Dome 5/10 – uitverkocht). Deze “anniversary” shows zullen nog worden voorafgegaan door een serie nieuw toegevoegde try-outs in september 2019.

 

Deel: