Met de recente Ladies of Soul-concerten nog vers in het achterhoofd en de hoofdrol van Maria in het tv-spektakel ‘The Passion’ in het vooruitzicht, is Edsilia Rombley goed op dreef. Momenteel tourt ze langs de theaters in Nederland met haar programma ‘The Piano Ballads & More’.

Met de release van het prachtige album ‘The Piano Ballads vol. 2’ eind 2018 liet de bijbehorende theatertournee niet lang op zich wachten, tot en met eind april tourt Rombley langs diverse Nederlandse theaters. Afgelopen donderdag deed de Lady of Soul theater Markant in Uden aan. In een kleine en intieme setting passeerden veel nummers van het nieuwe album de revu. Muzikaal werd Edsilia bijgestaan door Sophie Anglionin op toetsten en gitaar, bassiste L’dia on bass en Gianna Tam op drums.

In deze theatershow kwamen voornamelijk kleine pianonummers aan bod en liedjes die bewerkt zijn tot pianoversies, waarbij de prachtige en warme lage stem extra mooi overkomt en het publiek naar de keel grijpt. Enige publieksparticipatie was vereist tijdens ‘Pain’ van Betty Wright. Leuk detail was dat deze uitvoering ook reeds in Rombley’s voorstelling ‘Edsilia Zingt Verder!’ uit 2011 te zien was. Het soms niet geheel zuiver en terughoudende meezingen van het publiek zorgde voor een zeer hilarische sfeer in de zaal. Ook het meezinggedeelte bij ‘Free me’ was zeer komisch te noemen, waarbij menig zangtalent uit de zaal stiekem wat uit de bocht vloog.

Terwijl er eigenlijk alleen maar covers gespeeld werden, werd het publiek ook getrakteerd op een fragment van hoe haar hit ‘Hemel en aarde’ zou klinken als ballad. Hierdoor kreeg het lied een hele andere emotionele lading en gevoel, wat menig glimlach toverde op de gezichten in de zaal. Samen met haar band bracht Edsilia een prachtige versie van Adele’s ‘Million years ago’, waarbij bassiste L’dia on bass excelleerde in haar partij. Maar ook ‘Killing me softly’ werd schitterend gespeeld en wist de gevoelige snaar en stembanden van het publiek te raken.

Het ontroerende countrynummer ‘Sanctuary’ ontroerde door de lage stem van Edsilia extra veel en mondde uit in emotionele gevoelens. De aankleding van het podium was knus en gezellig, met mooie verlichting en twee tafels met ieder twee stoelen, hierop werden vier mensen uit het publiek uitgenodigd om plaats te nemen op het podium. Edsilia Rombley serveerde haar ‘gasten’ drank en wat chips. Dat Edsilia graag vertelt is bij fans en bezoekers van eerdere shows wel bekend, ook in deze voorstelling kwamen leuke en aandoenlijke anekdotes aan bod. Het nummer ‘Weak’ van Skunk Anansie werd zeer goed ontvangen in Uden, met trots vertelde Edsilia over de complimenten die ze voor deze vertolking kreeg van Skunk Anansie-zangeres Skin. Dit was met recht één van de absolute hoogtepunten in deze voorstelling.

Met ‘This is my life’ werd emotioneel het einde van deze voorstelling ingeluid. Een prachtige show waarin er veel werd gelachen en meegezongen, maar waar ook hier en daar een traan werd gelaten. Met deze vooral op piano gerichte show wist Edsilia Rombley zeer grote indruk te maken op haar publiek, de prachtige lage stem kwam op deze wijze nog directer bij de mensen binnen.

Foto’s (c) Stefanie Portegies

Deel: