De Nederlandse indie-popband Causes bracht in oktober 2018 hun nieuwe album uit. Het album genaamd ‘Wake Me Up So I Can Dream’ is het tweede studioalbum dat de band uitbracht. Het grote publiek kent de band voornamelijk van hun successingle ‘Teach Me How To Dance With You’ of van radiohit ‘Walk on Water’. Echter zijn deze twee nummers maar het tipje van de sluier, de Utrechtse muzikanten hebben meer te bieden. Veel meer, en dat bewezen de heren op 28 februari in de Eindhovense Effenaar.

In het najaar van 2016 speelde de Utrechtse band voor het laatst in de Eindhovense Effenaar. Frontman Rupert Blackman bekende dat het tijd was om nieuwe muziek uit te brengen. Het eerste studioalbum zouden de heren meer dan genoeg hebben uitgemolken, aldus Blackman. Meer dan twee jaar later stonden de heren op 28 februari 2019 opnieuw in de kleine zaal van de Eindhovense poptempel. Dit keer mét nieuwe muziek, afgewisseld met nummers van het vorige album ‘Under Bridges That You Built For Me’. Een meer dan aangename mengelmoes tussen oude klassiekers en hun nieuwe werk, zonder dat het een het ander overheerst.

Celine Cairo

Als support-act verscheen de Amsterdamse singer-songwriter Celine Cairo op het podium. Met enkel een gitaar en haar waanzinnige stem nam ze het publiek mee door haar loopbaan als singer-songwriter. Vorig jaar nam zij in Los Angeles een nieuw album op waarvan zij meerdere nummers speelde in Eindhoven. Merkwaardig is dat de zangeres de zaal gedurende haar performance muisstil heeft weten te houden, het publiek leek mee op te gaan in haar gevoelige nummers. Zo bracht zij het intense nummer ‘Frozen Waters’ ten gehore, waarin Cairo zingt over verlief zijn op iemand die geen wederhoor geeft aan de liefde. Cairo raakte en creëerde met haar performance een stabiele basis voor Causes.

Causes, terug van weggeweest!

Net na negenen verschenen de heren van Causus ten tonele, als kick-off brachten zij van het eerste album het nummer ‘This Sinking Ship’ ten gehore waarmee zij voortborduurden op de fijne en ingetogen sferen van Celine Cairo. De heren pakten door met het eerste nummer op hun nieuwe album, ‘The Edge of Something’. We zagen zowel de band als frontman Rupert Blackman ontspannen op het podium staan. Tussen de nummers door was er ruimte voor een spontaan praatje. Zo vertelde Blackman trots te zijn op de support-act van deze tour en vertelde hij over een show in Duitsland waar de heren geen kleedkamer tot hun beschikking hadden. Hun performances en interactie bleef subtiel maar passend.

De heren brachten een doordacht en wisselend repertoire ten gehore, er was een prettige afwisseling tussen nieuwe muziek en nummers van het eerste album. Nummers als ‘Storms’ en ‘To The River’ zorgden voor herkenning, maar ook het nieuwe werk van de band werd met open armen ontvangen. Zo bewezen de heren dat het nummer ‘Heartbeat Back’ potentie heeft om een nieuwe radiohit te worden, een van de nummers die met open armen door het Eindhovense publiek werd ontvangen.

Ontspannen sferen

De Utrechtse band bracht een ontspannen concertavond waarbij het publiek rustig kon wegdromen en de wereld buiten de vier concertzaalmuren kon vergeten. Geen bombastische taferelen, puur muziek. Bij hun twee grote hits ‘Walk On Water’ en ‘Teach Me How To Dance With You’ zagen we de zaal opleven, met het laatstgenoemde nummer eindigden de heren hun show waarna zij nog een korte encore speelden. Met het nummer ‘All for Us’ kwam er een definitief einde aan de avond, waarna men geconfronteerd werd dat er toch nog een wereld bestaat buiten de Effenaar.

Foto’s (c) Foto (c) Emily Parry Photography / Maxazine

Deel: