Tot 2012 was de Britse Yolanda Quartey de frontvrouw van de band Phantom Limb. Hun derde album ‘The Pines’, waarop soul en country geruisloos met elkaar werden gecombineerd, leek hun grote doorbraak te worden. Dat mocht niet zo zijn, want begin 2013 viel de band abrupt uit elkaar. Sindsdien was het even stil rondom Yolanda, die een leven met tegenslagen achter zich heeft liggen. Zoals een relatie met een gewelddadige man, een afgebrande woning, en het uiteenvallen van haar band. Genoeg ingrediënten voor een doorleefde soulplaat. Dat zag ook voormalig zanger van The Black Keys en producer Dan Auerbach. Met hem nam ze haar nieuwe solo debuut op als Yola: ‘Walk Through Fire’.

Wie fan was van Phanthom Limb zal niet worden afgeschrikt door haar solodebuut. Opener ‘Faraway Look’ had een soulklassieker van Dusty Springfield kunnen zijn. Maar ook de country-invloeden zijn niet ver weg. Het meest duidelijk komt het naar voren in de folky titeltrack ‘Rock Me Gently’ en ‘Love All Night’ (Work All Day), waarin de invloed van de Westcoast terug is te horen. Het absolute hoogtepunt wordt echter gevormd door een nummer waarin zowel country, soul en een Phil Spector-achtige productie met elkaar worden gecombineerd; ‘Lonely The Night’. Dan Auerbach heeft echter duidelijk zijn stempel gedrukt op het daarop volgende ‘Still Gone’ dat in een meer uptempo versie The Black Keys niet had misstaan.

De mogelijkheid op een doorbraak werd in 2013 weliswaar abrupt afgebroken, maar ruim 6 jaar later ligt die mogelijk er weer voor Yola. Met een debuutalbum waar menig artiest enkel maar van kan dromen. (8/10) (Easy Eye)

Deel: