Met ‘Meters diep’ debuteert Esther de Jong op Excelsior Recordings, meer muziek volgt in de nabije toekomst. Esther de Jong (1994) schrijft Nederlandse dagboekmuziek. Met nummers over liefde, (ver)dwalen en hartpijn sleurt ze je mee naar een ondergrondse wereld; daar waar het weliswaar grotendeels al benauwend, grijs en grauw is maar waar altijd ruimte is om nóg dieper te graven. Want tja, ze houdt nu eenmaal van graven. Daarbinnen is ze altijd op zoek naar het bekende en een rand om op te kunnen lopen. Van haarzelf, van mij, van jou en van de aanschouwer. Hopende iemand stil te doen staan, een oog te openen, een wenkbrauw op te doen trekken of iets open te breken.

Esther is erg onder invloed van artiesten als Father John Misty, Josh T. Pearson, WENDE en Robert Long. Evenals bovenstaande legt ze haar focus voornamelijk op tekst en ondersteunt deze door performance en gitaar. Hopelijk komen de droefgeestige verhalen je net iets te dichtbij. Gedeelde smart is immers halve smart.

“Meters diep is geïnspireerd op een wandeling die ik maakte met een groep songwriters, tijdens een uitje. We liepen op een pad waarlangs allemaal grote bulten aarde lagen. Maar die aarde leek te bewegen dus wij stopten met lopen en gingen die bulten even van dichtbij bekijken. Het bleken gigantische hopen van duizenden, krioelende rode mieren te zijn.

Ik begon daardoor wat te fantaseren; als ik nu al zoveel mieren zie, hoeveel zouden er dan onder de grond zitten? Hoe zou het er ondergronds uit zien met al die gangen, gevormd door die mieren? De grond zou zomaar eens door kunnen zakken en dan worden we – of in elk geval ík dan – opgeslokt.

Toen ik begon te schrijven heb ik twee thema’s meegenomen; de duizenden en duizenden mieren en weg willen zakken de grond in.

‘Meters diep’ is altijd al een vreemde eend in mijn repertoire geweest gezien het onderwerp en de wat vagere uitdrukkingen. In het opnameproces is dit alleen maar versterkt. Tijdens de demo-opname zijn Nigel Passage en ik wat aan de haal gegaan met meerdere stemmetjes en ervoor zorgen dat het nummer een wat speelse, verhalende twist kreeg. Één van de belangrijkste dingen voor mij was dat er een hoorbaar verschil was tussen de boven- en ondergrondse stukken van het nummer.

Tijdens de producerende fase, met Wander Kars, weet ik onderanderen nog dat hij wat moeite had met het nummer bewerken (Esther, waar moet dit nummer naartoe?) maar uiteindelijk kwam hij op het idee om de gitaar te vervormen naar een arpeggiator en vanaf daar werd ‘Meters diep’ een heerlijk en nog vreemder eendje.

Voor het maken van de clip is Jan Martien Dekker – ‘Het verhaal van de wasbeer’ – met de twee thema’s van het nummer aan de haal gegaan en heeft vooral het gevoel van in de grond weg willen zakken meegenomen. Een man – gespeeld door Hans van Buuren – die als het ware de grond in wordt gejaagd, zonder al te veel over de clip te verklappen en voor men in te vullen.

Het verhaal van de wasbeer – zoals de naam al zegt – richt zich erg op een verhaal vertellen wat voor dit nummer heel goed werkte en waar ik sowieso erg van ben. Verhaal of een sterk gevoel waar het verhaal misschien wat vager is.”

Deel: