Jeremy Loops, een singer-songwriter uit Zuid-Afrika. In 2014 doorgebroken bij het grote publiek met zijn nummer ‘Downsouth’ en met zijn tournee staat Jeremy deze maand maar liefst zes keer in Nederland. Jeremy is een muzikale kunstenaar met zijn gitaar, mondharmonica en zijn welbekende looppedaal. Met een looppedaal worden instrumenten en zang automatisch herhaald waarbij deze als lagen over elkaar worden gelegd, wat voor een fantastisch effect kan zorgen. Vandaar de achternaam ‘Loops’.

Zaterdagavond was Paradiso uitverkocht. Op de zondag was er zelfs een extra show gepland wegens het snel uitverkopen van het eerste concert. Dat beloofde veel goeds en het publiek was dan ook benieuwd wat Jeremy Loops zou neerzetten in Paradiso. Voorprogramma James Hersey had een hele relaxte sfeer neergezet. Zijn muziek en zuivere stem klonken goed door Paradiso. Wat opvallend was, was dat er een mooie mix was van oudere en jongere mensen in Paradiso.

Jeremy Loops liet even op zich wachten. Dimmende lichten en hij komt in zijn eentje het podium op. Met een welgemeend ‘’Welcome” start hij, zijn loopkunsten waren in dit nummer meteen zichtbaar. Beatboxend, met mondharmonic en gitaar liet hij de geluiden ritmisch samensmelten, waardoor het leek of er een hele band op het podium stond. “Welcome to the show” luidde de songtekst en zo voelde het ook.

De band arriveerde bij het tweede nummer en een hele chille vibe ontstond op het podium en bij het publiek in Paradiso. Jeremy was goed bij stem en een vrolijke verschijning om naar te kijken. Samen met zijn goedlachse bandleden vormen ze een mooi geheel. Je staat er alleen vol verbazing bij te kijken hoe Jeremy Loops live met zijn loops en echo-apparaat alle geluiden samen tot een perfect geheel bracht. ‘The shore’ startte in en Paradiso danste. Motheo Moleko, een rapper die op verschillende nummers van het album rapt, kwam bij zijn ‘eigen’ stuk op het podium en zweepte het publiek nog extra op.

Deze samenstelling van de band is de perfecte combinatie van hoe een band moet zijn en een ontzettend goede energie kwam er uit naar buiten. Alle bandleden kregen dan ook de kans even te shinen op het podium, de goedlachse drummer, de basgitarist en een fantastische saxofonist die indrukwekkende solo’s speelde. Een goede opbouw van nummers met als hoogtepunten ‘Freak’, ‘Gold’ en ‘Waves’, waarbij zelfs het publiek werd opgenomen in zijn loop en daardoor een soort achtergrondkoor werd van Jeremy en zijn band. Loops benadrukte nog even dat Paradiso fantastische zangers had, waardoor Paradiso nog harder zong. Kijkend in de zaal zong werkelijk iedereen mee. Zelfs toen het nummer was afgelopen bleef Paradiso de klanken die in het nummer terugkomen herhalen en de band keek naar elkaar en lachte. ‘’You can’t get enough of this song?’’, vroeg Jeremy terecht.

Mocht je niet heel bekend zijn met de muziek van Jeremy Loops , dan weet je nooit wat er met een nummer kan gebeuren. Als hij alleen op het podium staat met zijn gitaar op zijn rug, is de vraag: “Gaat dit akoestisch zijn of staan we over 30 seconden weer te swingen?” Deze alleskunner creëerde dan ook een hele band met zijn loopmachine.

Bij de toegift kwam natuurlijk de wereldhit ‘Downsouth’. Een klein vuurwerk kwam omhoog uit het podium en grote ballonnen vlogen door de lucht. Iedereen zong mee en danste op de perfecte ritmische klanken. Toen kwam James Hersey nogmaals op het podium en samen brachten ze het nieuw uitgebrachte nummer ‘My People’. Krap anderhalf uur heeft Jeremy en zijn band gespeeld. Maar hoe! Een vakantiegevoel, vrolijkheid, Jeremy Loops en zijn band lieten je de winterse kou en je zorgen even vergeten.

Foto’s (c) Sander Rijken

Deel: