Al meer dan 25 jaar is Ron Spencer een vaste waarde in en rond de New Yorkse bluesscene. Hij begeleidde talloze artiesten en deelde het podium met mensen als Rod Piazza, Charlie Musslewhite, Johnny Copeland, Kenny Neal, Son Seals and Little Charlie & The Nitecats. In 1996 bracht hij als Ron Spencer & the Nite Crew de cd ‘Burnin’ Desire’ uit. In 2000 vormde hij Ron Spencer & Jumpstart, inclusief een complete blazerssectie. Hiermee maakte hij samen met Jimmy Cavallo de cd ‘Jimmy Cavallo – The Houserocker with Ron Spencer & Jumpstart’, die in 2003 werd genomineerd voor een WC Handy Award. Met Cavallo volgde een jarenlange samenwerking met nog meer goed gewaardeerde cd’s. Met zijn nieuwe band bracht hij in 2009 de cd ‘Roller Coaster Blues’, die nu wordt opgevolgd door ‘Into The Blue’.

De band bestaat uit Ron Spencer (gitaar, zang), Mark Gibson (zang), Bob Purdy (bas) en Ross Moe (drums). Als gast doet op piano nog Dan ‘Cato’ Eaton mee. Op ‘Into The Blue’ horen tien nummers met goedgemaakte bluesrock. Niets nieuw onder de zon, maar gewoon goed. De band speelt strak en het swingt de pan uit. Zanger Gibson heeft een aangenaam stemgeluid en Spencer zelf is een smaakvol gitarist, soms zacht en lyrisch, dan weer hard en scherp. Van de tien nummers zijn er acht eigen composities. De twee covers krijgen een geheel eigen bewerking. In het geval van O.V. Wrights ‘Blind Crippled And Crazy’ is date en funky aanpak. Moon Martins ‘Cadillac Walk’ geeft Spencer de kans om zijn slidetechniek te tonen. Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘Addicted To You’, waarin de invloed van Creedence Clearwater Revival niet te ontkennen valt, en het stevige ‘Closer To The Bone’. Niets wereldschokkends of vernieuwends, maar verder gewoon een prima plaat. (7,5/10) (Real Gone Records)

Deel: