De Italiaanse coverband Big One is volgens kenners de beste Pink Floyd-coverband in Europa. Onder leiding van multi-instrumentalist Leonardo de Muzio werd de band 23 jaar geleden opgericht in Verona, Italië en bestaat uit vijf vaste leden. Big One kan al naar gelang het programma en de locatie worden uitgebreid met ‘special guests’ voor de backing vocals en de saxophones. Zij touren al jaren met veel succes door Europa met hun uitstekende uitvoeringen van de Pink Floyd nummers.

Het talrijke publiek in een propvolle Muziekgieterij werd zondagavond door Big One dan ook meegenomen op een muzikale reis langs de vele hoogtepunten uit het uitgebreide werk van de Engelse band. Big One wist de muziek van de legendarische groep bijna tot in perfectie ten gehore te brengen. Het geldlade-geluid in ‘Money’ en het ruisen van de zee in ‘High Hopes’, aan alle details was gedacht. De die-hard Pink Floyd fans kwamen dan ook allemaal ruim aan hun trekken. Schitterende uitvoeringen van ‘Shine on you crazy Diamond’, ‘Breathe’, ‘Us and them’, ‘The dark side of the moon’ en het geweldige ‘One of these days’ met z’n karakteristieke basgitaarbegin.

Helaas ontbrak het grote ronde projectiescherm, waarschijnlijk door plaatsgebrek op het krappe podium. Daardoor kwamen de geprojecteerde beelden op de bakstenen muur van de Muziekgieterij soms niet zo goed tot hun recht. Ook aan het contact met het publiek zou iets meer mogen worden gedacht door de band, al was dit voor een deel te wijten aan het gebrekkige Italiaans/Engels van zanger Leonardo. Veel méér dan de verschillende nummers aankondigen deed de beste man niet.

Dat contact was er gelukkig wel tijdens de eerste klanken van ‘Wish you were here’ die natuurlijk meteen werden herkend door de zaal. De band pikte dit feilloos op en de zanger liet het publiek dan ook dankbaar de tekst “So, so you think you can tell, heaven from hell” luidkeels meezingen. Een kippenvelmomentje pur sang. Ook ‘Another brick in the wall’ werd volop meegezongen door het publiek.

Hoewel als laatste nummer het prachtige ‘Comfortably numb’ werd gespeeld bleef de zaal allesbehalve aangenaam verdoofd achter. Integendeel: de echte Pink Floyd-fans zullen de uitvoering van de muziek van hun idolen door deze uitstekende coverband Big One zeer hebben kunnen waarderen tijdens dit heerlijk avondje, waarop de oude Pink Floyd tijden weer even konden worden beleefd.

Foto’s (c) Eric Bleize

Deel: