De Nederlandse zanger Niels Litooij, beter bekend als Nielson, bracht halverwege oktober een nieuw album uit. Na zijn albumrelease trekt de zanger op dit moment langs de Nederlandse poppodium ’s met de Diamant-clubtournee. Diamant, tevens de naam van zijn nieuwe album, is het derde album wat Nielson uitbracht sinds 2014. Op 2 december 2018 trad hij op in de Effenaar in Eindhoven om zijn nieuwe werk aan het publiek te laten horen.

NIelson

Nielson slaat met het nieuwe album een totaal nieuwe weg in. De Nederpopzanger laat zijn akoestische gitaar links liggen en gooit zijn teksten in een nieuw muzikaal format. Vele van zijn nieuwe nummers zijn te passen in het elektronische genre. Een nieuwe weg voor de Dordrechtse zanger, een nieuw geluid en een nieuwe boodschap. Nielson legt meer persoonlijke lading in de nieuwe nummers, hij zingt over dingen waar hij boos of verdrietig van wordt en waar hij in zijn leven tegenaan is gelopen. De toegankelijke zanger van de vrolijke nederpopliedjes is niet meer terug te herkennen met zijn nieuwe repertoire.
Nielson

Wie is gehecht aan de vrolijke nederpopnummers van Nielson kan na het bijwonen van deze concerttournee onvoldaan naar huis keren. Bij aanvang van het concert vraag je jezelf af of het desbetreffende poppodium niet meer zalen heeft, en of je wel bij de goede artiest staat. De intro van het concert start met (te) hevige bastonen die je trommelvliezen doen laten trillen waarna de zanger zijn huidige hitsingle ‘Ijskoud’ inzet. Direct daarna volgen de nummers ‘Plan B’ en ‘Underdog’ waarna een tweedeling in de zaal ontstaat. Zijn fanatieke fanbase zingt uit volle borst mee, en een deel van de zaak kijkt wat ongemakkelijk om zich heen.

NIelson

Want we moeten eerlijk zijn, het nieuwe muzikale geluid van Nielson moet bij je passen. Het elektrogenre gecombineerd met dance-invloeden is immers niet wat je van hem verwacht. Waar Nielson vroeger de vruchten mocht plukken van zijn kwalitatief sterke liveband is het nu meer een ongemakkelijke samensmelting van het oude en nieuwe geluid. Gedurende het concert speelt hij ook een deel van zijn oude hitsingles in een nieuwe stijl. Zo heeft hij ‘Beauty and the Brains’ ook gebracht met een elektrosausje, een actie waarmee hij de plank volledig misslaat. Als Nielson een kleine twintig minuten later zijn akoestische gitaar uit de coulissen tovert voor de nummers ‘Hoe’ en ‘Manneharten’ zien we hem weer excelleren in waar hij tot op heden altijd zo sterk was.

Is het album Diamant en de gelijknamige concerttournee dan daarmee een misstap? Nee, het is een nieuwe stap in de muzikale carrière van de nederpopzanger. Vanzelfsprekend zal hij met zijn nieuwe genre een nieuw publiek aanspreken en anderzijds ook liefhebbers achter laten. Het omgooien van zijn muzikaal geluid is een gedurfde stap, eentje waaruit blijkt dat de zanger klaar is voor een volwassen artiestenbestaan. Zijn charme, enthousiasme en muzikaliteit heeft hij nog altijd in zijn voordeel. Nielson is in staat om een avondvullend concert te verzorgen waarbij de huidige liefhebbers een aangename concertavond kunnen bleven. Een concert inclusief meezing-en-zwaaimomenten, momenten om te dansen en te springen en momenten om op adem te komen. Het is alleen de vraag of je jezelf kunt vinden in zijn nieuwe genre.

foto’s: Emily Parry

Deel: