Vrijdagavond 16 november 2018 was de dag dat de beroemde Yellowjackets in Poppodium De Vorstin in Hilversum op het podium stonden. De Yellowjackets bestaan al sinds 1977 en gaan ondanks hun leeftijd nog steeds goed mee. Hun ijzersterke en unieke R&B-achtige sound, ook wel Rhythm & Jazz genoemd, is met de jaren alleen maar vetter geworden. Als je al sinds 1977 bestaat en bijna 25 albums op je naam hebt staan heb je wat te vertellen. Zeker als je weet dat de Yellowjackets zijn opgericht door onder anderen Robben Ford en Jimmy Haslip. En the Yellowjackets hadden wat te vertellen.

In een helaas niet uitverkochte Vorstin lieten de Yellowjackets hun statement horen. De heren zijn routiniers en dat hoor en voel je. Ingetogen en op zijn tijd extrovert brachten ze een scala aan nummers uit hun ruime oeuvre. Een kwartet van virtuozen zonder te vervelen en in de eenvoudige valkuil van freaken te vallen was er respect en ruimte voor het individu op het podium.

De band bestaat momenteel uit oprichter Russell Ferrante (keys), oudgediende Bob Mintzer (sax), William Kennedy (drums) en Dane Alderson (bass). Kennedy, gekenmerkt door zijn unieke drumset, liet horen en zien dat hij naast het subtiele spel op zijn tijd kan knallen. Bassist Dane Alderson stal met zijn solo’s absoluut de show, wat een vet geluid haalde deze man uit zijn 7 string. Als jongeling tussen de oudgedienden is Dane zeer zeker een aanwinst voor the Yellowjackets. Het is dan ook te hopen dat deze geweldenaar nog lang op het podium mag staan met de legendarische groep.

Plezier in het maken van wat niet de meest toegankelijke muziek is, is voor veel mensen niet altijd weggelegd. The Yellowjackets zijn daarop serieus een uitzondering; plezier is juist dat wat de boventoon voert bij de Jackets. The Yellowjackets hoeven zich niet meer te bewijzen en dat zie je op het podium, hiermee trekken dan ook zeer zeker hun eigen publiek.

Niet de meest toegankelijke act maar zeer zeker de moeite waard voor een bezoek aan de Vorstin. Een aanrader voor zowel de mensen die de band kennen en voor iemand die zijn blik wil verruimen absoluut de moeite waard.

Foto’s (c) Bart Teunis

Deel: