Het Duitse Christian Tolle Project is een AOR/Classic Rock project van de in 1970 In Leverkusen geboren Tolle. Vanaf de leeftijd van 12 jaar leert Christian gitaar spelen, en als hij na een paar jaar de klassieke gitaar inruilt voor een stratocaster, raakt hij defintief en levenslang besmet met het rockvirus. Tijdens zijn studie economie begint Christian als freelance muziekjournalist te werken voor WDR radio en voor het muzikantenblad ‘Fachblatt’. Geïnspireerd door de Amerikaanse west-coast rock scene en haar helden als Steve Lukather besluit Christian zijn eigen project te beginnen, waarin hij gaat samenwerken met de muzikanten die hij als journalist heeft leren kennen.

Tolle werkt samen met mensen als Steve Lukather (Toto, Ringo Starr all star band), Tim Pierce (MeatLoaf, Bon Jovi, Eric Clapton, Johnny Hallyday en veel meer), Michael Thompson (Phil Collins, the Scorpions, Stewart Copeland), en ontwikkelt zichzelf door tot een veel gevraagd sessiemuzikant die inmiddels op tientallen albums heeft meegespeeld. CTP is dus geen vaste band. Christian laat zich elk nieuw album vergezellen van alleen de allerbesten en weet zo een onwaarschijnlijk hoog constant niveau in zijn producties vast te houden.

Het nieuwste album heet ‘Point Blank’ en is voor de liefhebbers van West-Coast /AOR/hard-rock een abolute must have, temeer daar er een belangrijke rol op het album is weggelegd voor een aantal van Nederlands beste rock muzikanten. Naast David Reece (Ex-Accept, Ex-Bonfire, Sainted Sinners), John Cuijpers (Cooper Inc., Ayreon, Praying Mantis), spelen Mathias Dieth en Morris Adriaens op keys en backingvocals. Er is een speciale gastrol weggelegd voor gitarist Doug Aldrich (The Dead Daisies). Het resultaat is een verbazingwekkend goed rockalbum waarbij de sound duidelijk is geworteld in de jaren 70 en 80, terwijl productie en energie niet meer 21ste eeuwser kan zijn.

Op het album vinden we 10 tracks, waarvan er één een geweldige cover is van de Rainbow classic ‘Since you’ve been gone’. Opener ‘Before I Fall’ grijpt je meteen bij de strot met lekkere riff, zoals ze tegenwoordig niet meer worden gemaakt. Productie en mix vallen meteen op. Het geluid is ongelooflijk mooi en transparant, waardoor de kleinste details goed hoorbaar zijn. Backingvocals, en toetsen zijn prachtig door het gitaargeweld heen geweven. Favoriet van uw dienstdoende recensent is de enorme lekkere track ‘Borderland’, wat een heerlijke drive, subtiele koortjes, probeer hier je voet maar eens bij stil te houden.

Het album kent wat mij betreft nog twee hoogtepunten: ‘Fight Another Day’ dat uitblinkt in de vocalen en een waarlijk epische gitaarsolo kent zoals je die gegarandeerd al lang niet meer gehoord hebt. Het titelnummer ‘Point Blank’ verenigt het beste van het hele album in een nummer en zal, mocht het ooit live gespeeld worden een publieklieveling worden. Kortom, er is geen geldig excuus om dit album aan je voorbij te laten gaan. Er is in 2018 nog maar een ander album uitgekomen dat hetzelfde niveau weet te halen. ‘Point Blank‘ is een album dat in alle opzichten wereldklasse is. ‘Ambtlich’ is de Duitse term die toetsenist Morris Adriaens er aan geeft, en daar zit geen woord Spaans bij. (9/10) (Christones music/ Fastball)

Deel: