De in Baton Rouge, Louisiana geboren Jonathan Long wist al heel jong dat hij van de muziek zijn beroep wilde maken. Op zijn zesde begon hij met gitaar spelen en leerde zichzelf gospelliedjes spelen, die hij in de plaatselijke kerk hoorde. Enkele jaren later trad hij op en op zijn veertiende stopte hij met school om te gaan toeren. Hij trad op met Henry Turner Jr & Flavor, een plaatselijke band, en ook met Larry Garner, Kenny Neal, Warren Haynes, Gov’t Mule, Dr. John om er maar een paar te noemen. In 2011 won hij van 4.000 deelnemers de “#1 Unsigned Blues Guitarist in America” competitie. Onder de naam Jonathan ‘Boogie’ Long bracht hij in 2013 zijn debuutalbum ‘Blues Revolution’ uit en in 2016 de opvolger ‘Trying To Get There’.

We zijn nu twee jaar verder en Jonathan Long – de bijnaam “boogie” heeft hij laten vallen – heeft nu zijn derde cd uitgebracht onder de naam ‘Jonathan Long’. De cd is verschenen op Wild Heart Records van Samantha Fish, die ook voor de productie heeft getekend. Er staan elf nummers op, waarvan er tien door Long zijn geschreven. Hij wordt begeleid door Jullian Civello (drums) en Chris Roberts (bas). Samantha Fish speelt en zingt op een aantal nummers en we horen fiddlespeler Michel Harvey op een ervan. Long heeft een vol, enigszins rauw stemgeluid en hij is een goed gitarist, die ook nog goede nummers kan schrijven. Pakkende melodieën en interessante teksten, voor wie er rustig naar wil luisteren. Zonder iemand is een vakje te willen stoppen zit Jonathan overduidelijk in het gebied tussen blues, rock en country. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn het rockende ‘This Road’ met bijzonder mooi slidegitaarwerk van Long, en het langzame ‘The River’, de enige cover op de cd. Het is een duet van Fish en Long met mooi gitaarwerk van beiden. Grote klasse. (9/10) (Wild Heart Records)

Deel: