De in Ierland geboren en in Manchester woonachtige Mat Walklate is een druk baasje. Hij is muziekleraar en een professioneel muzikant, die zowel solo als in duo’s (Dick Farrelly, Paolo Fuschi) en bands (o.a. The House Devils) speelt. Meestal is hij te horen met een mondharmonica en daarnaast speelt gitaar, fluit en uilleann-pijpen, een soort van doedelzak. Net als zijn instrumenten is hij muzikaal niet op één stijl vast te pinnen. Traditionele Ierse muziek, bluegrass, ska en blues behoren tot zijn repertoire.

Onlangs verscheen het album ‘Sea Of Love’, waarop Walklate te horen is met elf door hem zelf geschreven nummers. Naast Mat zelf horen ook de al genoemde uit Sicilië afkomstige en in Engeland wonende Paolo Fuschi op gitaar en daarnaast nog een legertje gastmuzikanten. Wat stijl betreft horen we hier ouderwets goede handgemaakte blues. Prima nummers zijn naar mijn mening de opwindende instrumental ‘Playing With Myself Boogie’, waarin hij helemaal los gaat, het rauwe ‘So Deep In Trouble’ met prima gitaarwerk van Fuschi en het simpele ‘The Sun Never Shines’ net op gitaar de grandioze Tom Attah. Voor mij is het hoogtepunt het gospelachtige ‘Rivers Of Jordan’, waarin alleen de zang en harmonica van Walklate te horen zijn.

Voor liefhebbers van ouderwetse blues en mondharmonica is dit een absolute aanrader. (7,5/10) (Eigen productie)

Deel: