Op 25 oktober staat jazzband Aziza in Theater Junushoff in Wageningen. De band Aziza rondom Dave Holland bestaat louter uit sterspelers uit de allerhoogste jazz-divisie. Naast bassist en Grammy-winnaar Dave Holland, zijn dat saxofonist Chris Potter, gitarist Lionel Loueke en drummer Eric Harland.

Jazzmeesters… Dave Holland brak door in de band van Miles Davis en speelde in zo ongeveer iedere bezetting die er toe deed. Herbie Hancock, Chick Corea, Jack DeJohnette, Anthony Braxton, Barry Altschul, Stan Getz, Hank Jones, Roy Haynes, Sam Rivers, Thelonious Monk, Pat Metheny, Joe Henderson, Betty Carter en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Aan de serie prijzen, awards en eredoctoraten beginnen we niet eens. Tot vandaag is hij een eminente rol in de frontlinies van de jazz blijven spelen. Downbeat Magazine rekent hem tot de 10 belangrijkste levende meesters van de jazz.

Supergroup! Bij All About Jazz schrijven ze over Aziza: “supergroup”, “archetype for musical synergy” en waarderen ze het album dat de band in 2016 uitbracht tot de allerbeste albums van dat jaar: “Harland knows what not to play here, Loueke artfully brings his voice into the picture, Potter taps into a deep emotional reservoir, and Holland uses his tonal presence as a way to hypnotize the ear. Aziza’s music can be friendly or downright ferocious, depending largely on the setting, but it’s never anything less than first-rate.

Line-up Chris Potter speelde al op het Jazz in Wageningen-podium in 2013 en u had al kunnen horen hoe muzikaal hij is. Hij is niet voor niets een rolmodel voor jonge saxofonisten overal ter wereld. Gitarist en ‘Blue Note recording artisť Lionel Loueke verdiende ondermeer zijn sporen in de band van Herbie Hancock. Drummer Eric Harland maakt op dit moment deel uit van Charles Lloyd’s Sangam en speelt ook in Prism, een andere band van Dave Holland die ook hoog op het verlanglijstje staat.

Deel: