5 CD’s vol muziek van Julio Iglesias. Dat is ‘De Julio 100‘, de box die door Sony Music is uitgebracht, net voor de 75e verjaardag van de best verkopende Latin Artist aller tijden. En dat per toeval, aangezien Iglesias feitelijk was weggelegd om vaste keeper te worden bij Real Madrid, waar hij in het begin van zijn carrière speelde. Een auto-ongeluk maakte een einde aan die droom en Julio kon twee jaar niet lopen. Tijdens zijn herstel kreeg Julio een gitaar en zo ontdekte de Spanjaard zijn tweede, of wellicht zelfs wel zijn grootste talent.

Dat Julio Iglesias de bestverkopende Latin Artist aller tijden is, mag geen twijfel over bestaan. Meer dan 300 miljoen albums verkocht de zanger, en het gros ervan verscheen voor zoon Enrique in de belangstelling trad. Julio zelf zal het best vinden; De echte kenners weten zijn muziek nog altijd goed te vinden.

De 5 albums beslaan het gehele tijdperk Iglesias: zijn hits uit vooral de jaren ’70 en ’80, maar ook veel duetten en albumtracks die zeker de moeite waard blijken. Zo staan op ‘De Julio 100’ prachtige duetten met Nana Mouskouri, Diana Ross, Eros Ramazotti, Sting, Juan Luis Guerra, Charles Aznavour, Art Garfunkel, Dolly Parton, en Placido Domingo. Maar vooral de duetten met Frank Sinatra, zijn (Nederlandse) vrouw Miranda Rijnsburger en Jan Smit. Dat laatste is het bekende duet dat ook al eerder op het album staat, ‘To all the girls I’ve loved before’ met Willy Nelson. Een duet dat is geschreven door zo’n andere levende legende, Albert Hammond, van wiens hand meer nummers op het album staan (’99 Miles from L.A.’, ‘Moonlight Lady’, ‘Por un poco de tu amor’, ‘When you tell me that you love me’, dat Julio samen met Dolly Parton opnam, en meer). Een cover, hoewel weinigen dat wisten op het moment dat de twee er in 1984 een grote hit mee hadden.

Ook verschillende andere covers op ‘De Julio 100’. Logische Latin Traditionals, maar ook bijvoorbeeld ‘Fragile’, dat hij met Sting zelf ten gehore brengt. ‘Careless Whisper’ van Wham is er een die wellicht beter had kunnen worden weggelaten, hoewel die mening mogelijk gevormd is doordat de versie van Andrew Ridgeley en George Michael overbekend is en de cover van Iglesias ook na enkele keren luisteren te nieuw in de oren klinkt. ‘Can’t help falling in Love’ (Elvis Presley, UB40) is dan weer het tegenovergestelde. In de versie van Presley en UB40 is het nummer tweemaal een hit geworden. In de compleet eigen versie van Julio Iglesias had het zeker ook hitpotentie. Een mooie versie van het nummer.

Het aantal hits op ‘De Julio 100’ opnoemen is onmogelijk, laat staan ze allemaal te bespreken. Het aantal is wel te benaderen en zal in de buurt van de 100 liggen. Inderdaad, 5 CD’s vol hits, en in totaal maar liefst 102 (!) nummers van de een van de grootste zangers aller tijden. Hoe Iglesias nummers als ‘I’ve got you under my skin’ van Cole Porter, ‘Vincent’ van Don McLean of bijvoorbeeld ‘Oye Como Va’ (Tito Puente, Santana) ten gehore brengt. Met het grootste gemak, alsof de hits op hem zijn geschreven. Noemenswaardig is ook ‘Summer Wind’, het duet dat hij met Frank Sinatra in 1993 opnam.

‘De Julio 100’ is een box die meer bevat dan in woorden beschreven kan worden. Hoewel de gemiddelde babyboomer wellicht het eerst zal terug denken aan de muziek die men vroeger bij ouders of grootouders op de platenspeler zou zijn tegengekomen, is de muziek van Iglesias tijdloos. De verzamelaar is de ultieme mogelijkheid om hernieuwd in contact te komen met de muziek van Julio Iglesias en zeker geen schande om naar te luisteren. Het enige wat wellicht nog ‘mist’ is een duet met zijn zoon Enrique Iglesias; een idee voor de volgende 100? ‘De Julio 100’ is een groot genot voor de late nazomer, met een Sangria in de hand in de tuin of op het balkon, wegdromen met Spanje in gedachten. Een dikke aanrader! (8/10) (Sony Music)

Deel: