José James, de zanger met een Panamese vader en een Iers- Amerikaanse moeder werd 40 jaar geleden geboren in Minneapolis. Met de tour die hem woensdagavond naar Paradiso bracht, brengt hij een ode aan de dit jaar 80 jaar wordende Bill Withers. Brad Allen Williams speelde gitaar, Takeshi Ohbayashi keyboard, Robin Mullarkey op de bas en Nate Smith op de drums.

Dat ze een kwartier te laat startten maakte niemand in de (bijna) uitverkochte zaal wat uit toen José ‘Ain’t No Sunshine’ begon te zingen. Het publiek werd vanaf de eerste noot muisstil en was zichtbaar aan het genieten van de zanger die er prachtig uitzag met een grote afro met sjaaltje erin en zonnebril met ronde glazen. Vervolgens gingen ze verder met ‘Grandma’s Hands’ waar José speelde met de tekst alsof hij met de plaat aan het scratchen was. Dit nummer werd opgevolgd door ‘Who Is He (And What Is He To You?)’.
‘Use Me’ is het enige nummer dat nu al uitgebracht is, het is afkomstig van het album ‘Lean On Me’ dat 28 september uit komt.

Tijdens ‘Lean On Me’ werd er enthousiast meegezongen door het publiek. Daarna was het tijd voor de drumsolo door Nate Smith, de rest van de band verlaat het podium zodat hij alle aandacht krijgt die hij verdient. Bij terugkomst in een nieuwe ‘70’s outfit ‘When I’m Kissing You My Love’. José vertelde dat hij het moeilijk vond te bepalen welke nummers hij op dit album wilde hebben, er was te veel. Uiteindelijk heeft hij met Bill Withers zelf gezeten en op die manier bepaald wat er op kwam. Het nummer ‘Hello Like Before’ is het nummer waar Bill zelf het meest trots op is en ook José’s versie was prachtig.

Op ‘The Same Love That Made Me Laugh’ werd er lekker gedanst en een nummer dat natuurlijk niet kon ontbreken was ‘Just The Two Of Us’, zonder het vragen klapte iedereen van voor tot achter en tot op het bovenste balkon mee. Speciaal voor de dames werd ‘Lovely Day’ nog gezongen. José heeft het hele concert door zijn bandleden bij naam genoemd en er applaus voor gevraagd die het publiek maar al te graag gaf.

Als toegift speelden ze ook nog twee van zijn eigen nummers, ‘Come To My Door’ en als afsluiter ‘Trouble’. José heeft veel respect voor Bill, hij heeft zijn nummer zijn eigen draai gegeven zonder afbreuk te doen aan het origineel. Het was een genot voor het oor en het oog om deze band te zien optreden en te zien genieten.

Deel: