De Canadese singer-songwriter Hugh Christopher Brown maakte in de tachtiger en negentiger jaren deel uit van de rockformatie Bourbon Tabernacle Choir. Nadat deze zich hadden opgeheven ging hij verder als duo met oud-Bourbon collega Kate Fenner. Daarnaast werkte hij veel samen met allerlei artiesten en bands, zoals de Barenaked Ladies. Zijn eerste soloalbum verscheen in 2003. Onlangs verscheen zijn derde solo-cd met de titel ‘Pacem’.

Brown, die naast zang ook orgel, piano, gitaar en trombone speelt, heeft de elf nummers zelf geschreven. Hij wordt begeleid door Kate Fenner (zang), Gregor Beresford (drums), Tony Scherr (bas, gitaren), Jane Scarpentoni (cello), Burke Carroll (pedal steel) en een diverse anderen. ‘Pacem’ (Latijns voor Vrede) is een van die albums waarbij je, door vaker te beluisteren, steeds meer gaat ontdekken. Het begint met het Gregoriaans aandoende ‘Paryer Of St. Ignatius’ en eindigt met het treurige ‘Broken’. En daartussen prachtige nummers, mooie poëtische verhalen. Teksten als “Solitary path wrought from right and wrong, What you cannot love, you surely will become” (uit ‘Moved By Hands To Shelter’) en “At your feet, the broken shackles of regret and from your lips the sound of hope and daring” (uit ‘Broken’). Prachtig zijn ook het duet ‘To The Lighthouse’ en het door David Corley gezongen ‘Moved By Hands To Shelter’

‘Pacem’ is een bevrijdend en kwetsbaar werk; muziek dat uitnodigt tot zelfbezinning. Meesterlijk. (9/10) (Wolfe Island Records)

Deel: