Dit jaar werd alweer voor de 22ste keer het Ribs & Blues Festival georganiseerd. Van een heel klein festival met een klein podium is het festival in 22 jaar uitgegroeid tot het grootste gratis roots festival van Nederland. Langzaamaan werd het festival steeds groter met, naast het hoofdpodium, een klein podium (sinds twee jaar ook in een tent), een festivalmarkt en een kindergedeelte met allerlei activiteiten. Maar hoofdzakelijk gaat het natuurlijk om de vele grote en minder grote namen die Ribs & Blues elk jaar weer naar Raalte weet te halen.

The BlueBirds

Net als de dag ervoor kwam de grootste verrassing van de dag op het Delta Stage. Iedereen was nog maar net bijgekomen van het optreden van Pert Near Sandstone de avond ervoor en meteen was er weer een fantastisch optreden op het kleine podium van het Ribs & Blues Festival. Zangeressen Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise hebben alle drie hun sporen intussen verdiend in de Nederlandse muziekwereld. Ze zongen in verschillende bands maar besloten hun krachten te bundelen toen ze ontdekten dat ze alle drie van country en Americana houden en dat het liefst spelen. The BlueBirds hadden de taak om het festival te openen. Vaak is er dan weinig publiek en moet iedereen nog een beetje bijkomen van de avond ervoor. Maar er waren verrassend veel mensen in de kleine tent en die werden dan ook getrakteerd op een fantastisch optreden. Nadeel was wel dat er televisieopnamen werden gemaakt en de cameramensen wel heel erg aanwezig waren op het podium. Dat was wat je ook van het publiek hoorde: “perfect optreden maar kon die cameraman niet ergens anders gaan staan. Erg irritant. Maar de drie dames klonken fantastisch.”

Ten Years After

In 2012 stond oud Ten Years After-frontman Alvin Lee al een keer op het hoofdpodium van Ribs & Blues. Wat niemand toen kon weten was dat dit het laatste optreden zou zijn van Alvin Lee. Een jaar later overleed de man na complicaties na een operatie. Zijn optreden op het Ribs & Blues Festival werd later op cd uitgebracht. En nu 6 jaar later stonden Ten Years After op het zelfde podium. De mannen moeten die wel geweten hebben maar zeiden, voor zover ik weet, hier niks over tijdens het optreden. Ze speelden gewoon, vol energie, hun gewone set en wisten de festivalbezoekers goed wakker te schudden.

Leif De Leeuw Band

De Leif De Leeuw Band is allang geen onbekende naam meer bij de bezoekers van Ribs & Blues. Drie jaar geleden stond de band al op het hoofdpodium en dit jaar mochten ze dat nog een keertje overdoen. In een speciale XL-versie stond de band maandagmiddag zich volledig in het zweet te werken in een zeer warme tent. Maar dat kon de heren van Leif De Leeuw Band niks schelen, ze kwamen om de tent plat te spelen en dat deden ze zeker. Daarnaast was hun eerste live album ‘Live in Concert’ net uit en moesten er natuurlijk wat nummers van dit album gespeeld worden. Na het optreden stond de volledige band bij de merchandise stand om het nieuwe album te signeren.

Ryan McGarvey

Ook Ryan McGarvey is geen onbekende op Ribs & Blues, al twee keer eerder stond hij op het hoofdpodium van het festival (in 2015 en 2016). Maar als het aan de bezoekers ligt komt hij gewoon elk jaar weer. De jonge Amerikaan heeft al een heleboel prijzen gewonnen in binnen- en buitenland en verovert stukje bij beetje de hele wereld. Zijn sterke teksten maar vooral zijn onnavolgbare gitaarspel maken hem tot één van de beste jonge bluesmuzikanten van de wereld. Ook in Raalte weet McGarvey een uur lang het publiek mee te nemen in zijn wereld en speelde hij moeiteloos de ene geweldige gitaarsolo na de andere.

Douwe Bob

Douwe Bob had dit jaar de eer om het festival af te sluiten met een show van ruim een uur. Maar daar had Douwe Bob duidelijk geen zin in, na pas anderhalf uur verliet hij het podium. Dat is het voordeel als je als laatste moet spelen op een festival, je kan wat langer spelen dan gepland (als je daar zin in hebt natuurlijk). Vanaf de eerste minuut spatte de energie van het podium en Douwe Bob en zijn band deden er alles aan om het festival waardig af te sluiten. De tent stond weer helemaal vol en het publiek danste en zong het hele optreden lang. Een fantastische afsluiten van een perfect festival weekend, waarbij het weer ook nog eens zeer goed meewerkte.

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: