‘Lost Souls’ is het eerste album van Loreena McKennitt dat volledig uit nieuw, eigen werk bestaat sinds ‘An Ancient Muse’ uit 2006. Het album bestaat wederom uit haar unieke en eclectische mix van Pop, Folk en Wereldmuziek met duidelijke invloeden uit Keltische en Middenoosterse Muziek. Het album is gedeeltelijk in de Real World studio van Peter Gabriel opgenomen en volledig door de Canadese zangeres zelf geproduceerd. Te gast zijn o.a. Robert Brian & Tal Bergman (Drums), Hossam Ramsey, Graham Hargrove & Rick Lazar (Percussie), Nigel Eaton (Hurdy Gurdy), Panos Dimitrakopoulos (Kanoun), Sokratis Sinopoulos (Lyra), Haig Yazdjian (Oud), Ana Alcaide (Nyckelharpa), Daniel Casares (Flamenco Gitaar) & Miguel Ortiz Ruvira (Flamenco Percussie).

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het is een erg goed album geworden. De sound is werkelijk adembenemend goed te noemen, hetgeen gedeeltelijk te danken zal zijn aan de mastering door niemand minder dan de legendarische Bob Ludwig.

Zoals Loreena ook al vertelde in het exclusieve interview met Maxazine’s Eric Campfens heeft zij erg lang aan het album gewerkt. Dat kwam deels door een aantal zaken die in haar privé leven speelden. De nummers werden daardoor eigenlijk ‘Lost Souls’ zoals Loreena dat zelf benoemt. Het is daaraan dat het album haar titel nu te danken heeft.

Het negen nummers tellende album werd opgenomen van mei tot oktober 2017 in Hamilton, Canada in Catherine North Studios en in Peter Gabriel’s Real World Studios bij Bath, in het zuidwesten van Engeland.

Als eerste single release konden we al kennis maken met de track ‘A hundred wishes’ een werkelijk fabelachtige mooi nummer dat een adembenemende showcase is voor de kristalheldere stem van Loreena en de magisch mooie arrangementen die het hele album kenmerken.

Het allermooiste nummer op het album moet wel het openingsnummer ‘Spanish guitars and nightplaza’s‘ zijn. Vanaf de eerste tonen wordt je de muziek ingetrokken en laat de betovering van muziek en stem je niet meer los. Het delicate samenspel van Spaanse gitaren en cello’s, met op de achtergrond een Arabische oud, die gezamenlijk de stem van Loreena dragen…… wonderschoon is nog een understatement.

Het album kent slechts negen tracks, maar McKennitt bewijst met ‘Lost Souls’ tot een eenzame buitencategorie van muzikanten te behoren die wars van commercie en gedreven door een zoektocht naar schoonheid het publiek weet te overtuigen met deze fantastische mix van muzieksoorten en stijlen.

Zonder enige schroom denk ik dat dit met afstand het mooiste album is dat tot nu toe in 2018 is uitgekomen, en het zal nog een hele tour worden voor iemand om hier de lat nog hoger te leggen. ‘Lost Souls’ wordt wereldwijd gereleased op vrijdag 11 mei 2018. (10/10) (Quinlan Road)

Deel: