Vrijdag 30 maart 2018 om 16:00 was het de eer aan de Handsome Poets om het festival Paaspop af te trappen. Met hun hit ‘Sky on Fire’ openden zij het festival Paaspop en daarmee ook het Nederlandse festivalseizoen voor 2018. Na de klok van vier trokken vele duizenden Paaspoppers naar het festivalterrein om zichzelf daar muzikaal te verliezen in een van de 11 muzikale area’s.

Paaspop is niet zomaar een festivalletje, het is een festival dat bij de bezoekers diep in de ledematen zit genesteld. Vele festivalgangers zie je dan ook voorbij struinen op laarzen, wandelschoenen én gekleed in Paaspop-kledij. De gemiddelde Paaspopper trotseert koude nachten op de camping en is niet vies van een beetje regen of modder. De vrijdag was dan ook weer technisch een gift van de weergoden. Bij aanvang van het festival scheen het zonnetje en heerste er een zomerse en ontspannen sfeer op het festival. Pas later op de avond viel er een buitje, maar de ontspannen sfeer bleef.

Paaspop-vrijdag, de festivalsfeer

Niet alleen de ontspannen sfeer had een zaligmakend effect op de festivalbezoekers van Paaspop. Ook de compleet nieuwe entree van het festival gooide hoge ogen, zelfs bij de jaarlijkse bezoekers. Oké, even fictief: Voordat men de welbekende brug beklimt naar de grote festivalstad is er nu eerst nog een Paaspopdorpje als ontvangst. Aldaar al een paar culinaire mogelijkheden, de locker, een escaperoom en lasergame-area. En dan, als je uiteindelijk bovenaan de trap over het muzikale Las Vegas uitkijkt, dan kan niets de dag meer verpesten (behalve lauw bier dan).

Paaspop-Anne-marie

Wat had de Paaspop-vrijdag muzikaal te bieden?

In het verleden had de vrijdag een ietwat uitgekleed karakter; een beperkt aantal podia ‘s geopend en een beperkte line-up. Dit jaar heeft de organisatie de vrijdag een schop onder zijn kont gegeven. Op de ‘Stardust’ na waren alle podiums geopend waardoor een gevarieerd muzikaal aanbod ontstond. Opvallend aan de vrijdag was het optreden van de Nederlandse zanger ‘Wulf’ welke onlangs doorbrak met ‘Mind Made Up’ en ‘All Things Under the Sun’. Hij speelde om 16:30 in een afgeladen Jack Daniels Stage.

PaaspopOok de performance van Broederliefde is meer dan noemenswaardig te noemen. De organisatie heeft na zijn optreden van vorig jaar, waar men de Phoenix niet meer in kon, de act naar de Apollo (mainstage) gehaald.

In de theatertent werd de gehele vrijdagavond meegezongen met diverse coverbands. Suzan en Freek trapte de avond om 18:00 af waarna de coverband ‘The Vipers’ om 19:30 het podium beklom. De avond kwam tot een climax met de energieke coverband ‘The Dirty Daddies’ die ook in 2017 de theatertent tot de grond afbraken. Ook de ‘Phoenix’ werd meermaals afgebroken door de metalbands VUUR en Avatar. En uiteraard, net als ieder jaar, werd er een hoop gekkigheid uitgehaald in de Loco Royale, waar op de vrijdagavond het publiek kon stage-diven.

Paaspop_Avatar

Vrijdagavond, de climax
Voor de internationale muziekliefhebbers kende de vrijdagavond een tam einde, de avond werd in de Apollo afgesloten door twee bands van Nederlandse bodem. Om 22:30 verscheen BLOF op het podium waarna Kensington de avond in stijl afsloot. De heren excelleerden met een ruim anderhalf uur durende set waarbij de zaal zo dusdanig afgeladen was dat bezoekers niet meer naar binnen konden.

Paaspop_Blof

foto’s: Sander van den Berg

 

 

Deel: