In 2015 komt een plotseling maar zeer definitief einde aan de band waar Phil Campbell al 32 jaar lid van was: Motorhead. Na de dood van de legendarische frontman Lemmy zit Campbell vier maanden in shock thuis. Wat nu? Hij heeft intussen al samen met zijn drie zoons een nieuwe band, met de weinig originele naam Phil Campbell’s All Star Band. Maar deze band speelt enkel covers en echt serieus is het niet te noemen. Meer een band voor de lol. En er is nog een solo-project waar hij aan wil werken. Maar ook dit is niet echt heel serieus. Zijn drie zoons, Todd, Tyla en Dane, slepen hun vader er doorheen door Phil Campbell’s All Star Band nieuw leven in te blazen. In 2016 nemen ze samen met zanger Neil Starr een EP op met hun nieuwe band: Phil Campbell and the Bastard Sons. En dat smaakte naar meer. Na een reeks concerten in 2016 en 2017 kwam begin dit jaar het eerste volledige album uit: The Age Of Absurdity.

De thermometer in de auto gaf -7,5 aan toen ik op woensdagavond naar Metropool reed. Eénmaal uit de auto voelde het nog veel kouder aan dus snel naar binnen. In Metropool was het gelukkig lekker warm en er was meteen redelijk veel publiek, vooral voor een door deweekse avond. Om het publiek wat op te warmen (en met zulke buitentemperaturen was dat ook wel nodig) kwam rond acht uur de band Diggeth het podium op.

Diggeth

De Gelderlandse band rond, oud Wicked Mystic gitarist, Harald te Grotenhuis is het intussen wel gewend om het voorprogramma te verzorgen voor een grote band. De band bestaat dit jaar al 14 jaar en in die tijd is hun populariteit, volledig terecht, behoorlijk gegroeid.

In 2003 ging de inmiddels internationaal bekende metal band Wicked Mystic uit elkaar. Een jaar later ontmoette Harald te Grotenhuis, de dan 19 jaar oude, drummer Benjamin Kip. Al snel speelden de twee uren samen en schrijven ze nieuw materiaal. Nadat, tevens oud Wicked Mystic, bassist Alco Emaus de band kwam versterken werd pas echt duidelijk hoe goed de band is. Op deze woensdagavond stond de band dan ook als een huis. Je kon duidelijk zien dat de heren al een lange tijd samen spelen maar ook dat ze er nog steeds erg veel lol in hebben. Het publiek bestond vooral uit Motorhead-fans (geen verrassing uiteraard) en vele hadden nog nooit van Diggeth gehoord. Maar daar wisten de mannen uit de Achterhoek wel raad mee. Met een super strakke show kregen ze het publiek steeds meer aan hun kant. Tegen kwart voor negen verliet de band dan ook onder luid applaus het podium.

Phil Campbell and the Bastard Sons

Een klein half uur nadat Diggeth het podium verliet kwam dan eindelijk Phil Campbell het podium op. De zaal was intussen al behoorlijk goed gevuld en het publiek ging uit hun dak toen de oud Motorhead-gitarst rustig het podium op liep. Hij werd als een oude vriend begroet en Phil stond dan ook meteen met een grote glimlach op het podium. De set begon met het nummer ‘Big Mouth’, het eerste eigen nummer wat de band, in 2016, uitbracht. Het energieniveau lag meteen erg hoog, mede door zanger Neil Starr die geen moment lijkt stil te staan. Hierna kwam meteen er achteraan: ‘Freak Show’, van hun nieuwe album ‘Age of Absurdity’. Toen kwamen de eerste twee nummers, waar het publiek vooral voor door de kou naar Metropool was gekomen: ‘Rock Out’ en ‘Cradle To The Grave’, beide van Motorhead.

De tournee was aangekondigd als Phil Campbell plays Motorhead and more. Maar eigenlijk was het natuurlijk gewoon The Age of Absurdity Tour en speelde de band af en toe een nummer van Motorhead, omdat dat is wat de fans willen horen. Wat leuk was, was dat Campbell vooral de wat onbekendere nummers van Motorhead had gekozen voor deze tour. Voordat de band ‘Cradle To The Grave’ inzette, nam Phil Campbell even de tijd om tegen het publiek te praten en het nummer op te dragen aan de overleden Motörhead-leden: Lemmy en Fast Eddie. Na ‘Cradle To The Grave’ was het weer tijd voor wat eigen werk: ‘Welcome To Hell’ en ‘Take Aim’. De band begon intussen aardig op stoom te komen en het trok zo het publiek mee. De fans van Motörhead gingen, ook bij de nummers van Phil Campbell zelf, volledig uit hun dak. Ook het Motörhead-nummer ‘Born To Raise Hell’ werd weer luidkeels meegezongen door sommigen in het publiek. Maar later in de set ging het publiek helemaal uit hun dak. Na een paar nummers van het ‘Age of Absurdity’ album speelde Phil Campbell de eerste noten van ‘Ace of Spades’. De eerste tonen waren alles wat het publiek nodig had om het nummer te herkennen en volledig uit hun dak te gaan. Van het publiek mocht de band nog uren op het podium blijven staan maar na ongeveer anderhalf uur zat het optreden er weer op en maakte iedereen zich klaar om de kou weer in te gaan.

Kortom: Phil Campbell rockt nog als vanouds en samen met zijn zoons en zanger Neil Starr zet hij een zeer strakke show neer. Een absolute aanrader voor elke Motörhead-fan.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: