Oene van Geel en Mark Haanstra delen een muzikale geschiedenis van meer dan twintig jaar. Door de meest uiteenlopende muziek samen te spelen -van jazz tot klassiek en van Indiase muziek tot pop- ontwikkelden zij een verrassend eigen idioom dat zich het beste laat omschrijven als elektro-akoestische kamermuziek. Met altviool en basgitaar bereiken zij een maximaal contrast in de kleinst mogelijke band. Op 19 maart 2018 verschijnt bij Zennez Records het debuutalbum ‘Shapes of Time’, een bijzondere uitgave in samenwerking met beeldmaker Udo Prinsen en met sferische bijdragen van (blaas)gitarist Raphael Vanoli. Het album wordt vanaf 23 maart 2018 gepresenteerd in een reeks concerten samen met het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ‘n Monk.

‘Shapes of time’
Een zoektocht naar vertraging en focus in een wereld waar versnippering en snelheid troef lijken, wordt voelbaar gemaakt in Shapes of Time. Beeldmaker Udo Prinsen installeerde tijdens een poolexpeditie verschillende pin-hole camera’s. Het licht van maanden komt samen in één foto. Korte bewegingen zijn op de beelden niet zichtbaar, wel de bewegingen van de zon langs de hemel als een gestold verloop van tijd. De muziek van Mark en Oene is net als deze beelden: één geheel opgebouwd uit elementen die voortgekomen zijn uit jaren samen spelen en ideeën uitwisselen.

De verstilde en contrastrijke landschappen op de foto’s zorgden voor een inspirerende focus in de totstandkoming van dit nieuwe album. Zo ontstond het idee dat de subtiele en sferische sounds van gitarist Raphael Vanoli krachtige bijdragen konden leveren aan het verbinden van beeld en geluid. Zowel de muziek als de foto’s van Udo Prinsen geven een getransformeerd beeld van de werkelijkheid. Je hoort en ziet dingen die je kent, maar in een totaal ongebruikelijke vorm.

Deel: