Onder het pseudoniem STASJ brengt de Nijmeegse zangeres, muzikant en componist Stefanie Janssen haar debuut ‘Soft Forces’ uit dat op 3 maart verschijnt. STASJ presenteert ‘Soft Forces’ op de avond van de release in Brebl, Nijmegen, met Eerie Wanda, Anat Spiegel, Keren Rosenberg en DJ Mary Lake als speciale gasten. Janssen wordt live versterkt door bandleden Joost Visser (drum & beats), Mathijs Van Til (toetsen & sampling).

‘Soft Forces’
Het album bevat tien popsongs die de grens tussen het aardse en het surrealistische vertroebelen. Een spannende symbiose waarover Janssen haar eigen markante stemgeluid op alle fronten verkent. Klassieke melodieën, abstracte poëzie en vrije improvisatie vormen samen een uniek bindweefsel. STASJ onderzoekt, observeert en verruimt de menselijke geest.

In het verleden bracht Janssen Nederlandstalige nummers uit, met de EP ‘AAN’ als belangrijkste wapenfeit. Op ‘Soft Forces’ maakt ze de bewuste artistieke keuze om de nummers in het Engels te vertolken. Berustend op dwarse, vrije interpretaties van taal schept STASJ, net als bijvoorbeeld Björk dat doet, – bewust in het ongewisse – nieuwe existentiële en persoonlijke verbanden die in het Nederlands anders nooit boven tafel waren gekomen.

Het album is in wezen een landschap vol wildgroei, waarin Janssen een eigen weg baant met haar stem. Maar ook met klank, manifesterend in rustgevende ambiance of tegendraadse noise.“Ik wilde de gelaagdheid in muziek aanbrengen in contrast tussen mijn lichtere klassiekere stem. Maar ook de donkerte, gruizigheid en de melancholie. Leek mij tof om dat ook in elektronische beats en loops toe te passen. ‘Soft Forces’ was voor mij net zo goed een ontdekkingstocht.”

Luister hier naar een nieuwe track:

Over STASJ/Stefanie Janssen
Stefanie Janssen is een zangeres, multi-instrumentalist en componist met wortels in klassiek, opera, folk, improvisatie, experimentele pop. In 2018 brengt Janssen haar debuutalbum ‘Soft Forces’ uit onder artiestennaam STASJ. In het verleden stortte ze haar veelzijdige talenten op projecten waarin verschillende disciplines het voortouw nemen. Janssen acteerde en zong bijvoorbeeld in hiphopmusical Ugly D, schitterde in de opera Three Voices van Morton Feldman in Brussel en werkt doorgaans nauw samen met fashion label MAISON the FAUX. In 2015 bracht ze een Nederlandstalige EP, uit, getiteld ‘AAN’. Stefanie Janssen is met regelmaat live te bewonderen, onder meer op Amsterdam Fashion Week, Luxor Live, Festival La Nuit Blanche. Ze is afgestudeerd op het ArtEZ Conservatorium te Arnhem.

Deel: