2017 is weer vrijwel voorbij, vandaar dat Maxazine deze kerst traditiegetrouw komt met een muzikaal jaaroverzicht. In het kort gaan we door het hele jaar heen. Dit uur blikken we terug op oktober.

Een van Nederlands bekendste zangers, Rob de Nijs, kondigde zijn nieuwe album ‘Niet Voor Het Laatst’ aan. Het album bevat bijdragen van onder anderen Frédérique Spigt, Jan Rot, Daniël Lohues, Erik de Jong (alias Spinvis) en Paskal Jakobsen (BLØF). Het album is er een waarop de ooit zo vruchtbare samenwerking met Belinda Meuldijk als tekstschrijfster weer nieuw leven is ingeblazen. “Het is een album waarop ik kwetsbaarder durf te zijn dan ooit”, zegt de zanger daar zelf over. “Eerlijk en openhartig. Ik kom dichterbij dan ooit.”

Op 2 oktober overleed Tom Petty op 66-jarige leeftijd. De rocklegende was bewusteloos aangetroffen in zijn huis te Mailbu en werd direct afgevoerd naar naar het UCLA Santa Monica ziekenhuis, alwaar hij aan de hartbewaking en beademing werd gelegd. Na onderzoek bleek dat er geen hersenactiviteit meer was waarna de zanger van de beademing werd afgehaald.

Ook Fats Domino overleed in oktober, hij was een van de eerste muzikanten die rock-‘n-roll muziek maakte. Zijn eerste grote hit was ‘Ain’t That a Shame’ uit 1955. Andere hits waren ‘Whole Lotta Loving’, ‘Blue Monday’ en natuurijk ‘Blueberry Hill’. Fats Domino werd 89 jaar. Gert Timmerman, bekend van het duo Gert en Hermien, overleed ook deze maand. Gert overleed op 28 oktober aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Gert Timmerman werd 82 jaar.

Nick Cave gaf een magistraal doch ingetogen concert in de Ziggo Dome. Hij en The Bad Seeds behoren inmiddels tot een categorie van artiesten die je ooit live gezien moet hebben, net als onder andere Bruce Springsteen.

De Noorse band a-ha bracht in oktober een nieuw album uit. Niet zomaar een album, MTV Unplugged – Summer Solstice staat vol met de hits van de band, echter zoals de titel al verraadt, vol met akoestisch werk met onder andere ‘Take On Me’, ‘The Sun Always Shines On TV’, ‘Hunting High And Low’, ‘I’ve Been Losing You’, ‘Cry Wolf’, ‘Stay On These Roads’ en ‘The Living Daylights’. Wat Maxazine betreft een absolute aanrader.

Deel: