De kaarten voor het concert van King Crimson op vrijdag 13 juli zijn bijna uitverkocht en daarom komt de legendarische rockformatie op zaterdag 14 juli voor een tweede concert naar Het Concertgebouw in Amsterdam. Onder de bezielende leiding van muzikaal genie Robert Fripp zal het publiek zowel op 13 als op 14 juli maar liefst drie uur in vervoering worden gebracht door een uniek staaltje progrock.

Al sinds de oprichting eind jaren zestig combineert King Crimson verschillende muziekstijlen met elkaar zoals geen andere band dat kan. Psychedelica, klassiek, jazz, folk, elektronica, het komt allemaal voorbij. En dat ze ook wel de grondleggers van het progrock genre genoemd worden, blijkt maar weer uit de invloed die de band heeft op andere topacts: onder andere Yes, Genesis, Rush en Tool geven aan geïnspireerd te zijn door King Crimson. Met name het ijzersterke debuut ‘In The Court Of The Crimson King’ uit 1969, maar ook de twaalf studio-albums die daarop volgden staan in de kast van menig muziekliefhebber.

Ergens tussen de 250.000 en 500.000 mensen stonden er in 1969 in het Londense Hyde Park, toen King Crimson het voorprogramma verzorgde voor de Rolling Stones. Het betekende de doorbraak voor de band. Vele pauzes, wisselingen in de samenstelling en solo-uitstapjes (al dan niet met andere muzikanten) later staat King Crimson nog altijd overeind. In 2014 en 2015 stond het nummer ‘Starless’ na lange afwezigheid weer in de Top 2000, in 2015 verkocht King Crimson tevens tweemaal de Utrechtse Tivoli Vredenburg uit en nu is het tijd voor onze hoofdstad. Beide concerten in Het Concertgebouw maken deel uit van de Robeco SummerNights.

Deel: