Zo’n tien jaar geleden was de Duitse band Tokio Hotel megasuccesvol. Ze verkochten wereldwijd ruim tien miljoen CD’s, waren de eerste Duitse band die een MTV Music Award in de wacht sleepte en traden op in Europa, Azië en Amerika.

De band heeft echter een jarenlange pauze achter de rug en de fans van toen zijn nu tien jaar ouder, zanger Bill ziet er heel anders uit en hun muziek is nu meer synthpop dan rock. Vooral met dat laatste zijn veel fans niet blij. Hun fan base is daardoor een stuk kleiner geworden en ze verkopen niet meer elke zaal uit, maar de fans die ze nog hebben zijn nog steeds heel fanatiek en toegewijd. Sommigen gaan concerten in meerdere landen af en ook bij het optreden in de 013 in Tilburg waren tijdens het wachten in de rij verschillende talen te horen.

Tokio_Hotel_013Er was geen voorprogramma en nadat het zwarte doek naar beneden was gekomen, zag je zanger Bill, zijn broer Tom en bassist Georg op een prachtig verlichte verhoging staan waar de twee gitaristen naast gitaar ook synths bespeelden. De gitaristen brachten een groot deel van het optreden op deze verhoging door terwijl Bill op het podium zijn ding deed, en dat deed hij goed. Hij klonk geweldig, danste en sprong heel wat af, gebruikte het hele podium en maakte contact met de fans.

Tokio_Hotel_013_Tilburg

Bij ‘Dark Side of the Sun’ kwamen de twee gitaristen wel even op het podium te staan, waardoor Bill tijd had een glitterpak aan te trekken. Over het nummer ‘Better’ vertelde Bill dat hij de neiging heeft steeds de verkeerde mensen uit te kiezen. ‘Neem bijvoorbeeld Gustav’, voegde hij er grappend aan toe. Na twee nummers volgde er alweer een outfitwissel terwijl Tom ‘beneden’ op het podium meedrumde met drummer Gustav.

Tijdens het blokje rustige nummers dat volgde zong Bill ‘Run, Run, Run’ met bellen om hem heen en lichtjes in het publiek. De fans werden bedankt (“Some of you come so many times to so many shows”) en vervolgens werd Black gespeeld, waarbij Bill begeleid werd door een akoestische gitaar en een elektrische. Na het catchy nummer ‘Girl Got A gun’ stonden er tijdens het nummer ‘Automatic’ tien fans op het podium.

Tokio_Hotel_013

Met ‘Durch den Monsun’, een van de laatste nummers, ging de band ver terug in de tijd. Het Duitstalige nummer werd door veel fans probleemloos meegezongen. Hoewel dit een van de weinige oudere nummers was die werden gespeeld, zal dit optreden de fans toch mee terug genomen hebben naar de tijd waarin ze idolaat waren van deze band, posters aan de muur hadden en dankzij vele Tokio Hotel-interviews Duits leerden. Bij zo goed als elk nummer gingen de handen spontaan de lucht in en zowel oude als nieuwe nummers werden moeiteloos meegezongen. Na de mega grote zalen van vroeger kunnen de fans nu in een kleinere setting van hun idolen genieten, wat natuurlijk veel leuker is.

Foto’s (c): Irene Witpaard / Maxazine

Deel: