Nederlands meest besproken coverband The Orignials gaat dit najaar op theatertournee met een ‘eindejaars songference’, de band introduceert daarmee een nieuw concept in de theaterindustrie. Op vrijdag 27 oktober beleefde de avondvullende voorstelling in Theater de Speeldoos in Vugt haar première.

coverband-The-OriginalsIn eerste instantie gaat er wellicht geen belletje rinkelen bij de bandnaam The Originals, maar de kans is groot dat je de coverband wél kent en misschien zelfs wel gehoord of gezien hebt. Al vele jaren spelen zij namelijk op Strandfestival ZAND, Vrienden van Amstel Live, 538 LIVE XXL en op het festival van de Nijmeegse vierdaagse. Ook spelen zij al vele maanden een maandelijks showcase bij de Coen en Sandershow op Radio 538. Wat ze doen? Jij roept een nummer en de mannen spelen dit, zonder tablatuur en/of repetitie, volledig uit hun hoofd. De band staat bekend om de wetenswaardigheid dat zij ruim 5000 nummers uit hun mouw schudden, uiteraard op verzoek van het publiek.

coverband-The-Originals

De heren hebben een succesnaam opgebouwd bij het Nederlandse festivalpubliek, in de theaters zijn zij echter tot op heden relatief onbekend. Hun eerste theatertournee moet daar definitief verandering in gaan brengen. Een eerste solide basis leggen de heren met deze oudejaars songference, samen met het publiek nemen ze het jaar 2017 door waar ze met de zaal op zoek gaan naar passende nummers die de heren kunnen spelen. Hieruit blijkt al snel de muzikale genialiteit van de heren die tot leven komt door middel van ijzersterke interactie met het publiek. Een voorbeeld is dat het publiek de uitdaging krijgt om bij een maand waarbij politiek het thema was, passende nummers te vinden. De heren speelden op basis van de input uit de zaal een medley van ‘Iedereen Is Van De Wereld’ (links), Van Voor Naar Achter, Van Links Naar Rechts’ (midden) en ‘I Want It All’ (rechts). Later vroegen de heren naar een persoonlijke overwinning van iemand uit het publiek, de desbetreffende meneer liep dit jaar de Nijmeegse vierdaagse en achtte het nummer ‘Walking On Sunshine’ passend bij zijn prestatie. Uiteraard schudde The Originals dit foutloos uit hun mouw.

coverband-The-Originals

De eindejaars songference van The Originals een verrassend en enthousiasmerend concept waarmee de band zichzelf weet te onderscheiden van andere muzikale theaterprogramma’s. Hun energieke voorkomen, muzikale genialiteit en de creatieve vorming van de voorstelling maken de avond tot een muzikaal succes. Muzikaal imponeren Axel Lindelauf , Erik Vorstenbosch, Hans Vorstenbosch, Lars van Starrenburg en William van Rutte hun welwillende premièrepubliek. Anderzijds is het wel duidelijk merkbaar dat de heren gewend zijn om voor een groot (festival)publiek te spelen, dit blijkt uit de iets wat klinische monologen en voelbare onwennigheid op het podium. Maar dit mag de pret zeker niet drukken, de heren hebben een noemenswaardige prestatie neergezet gedurende hun premièrevoorstelling. Een nieuw theaterconcept is geboren en gevormd tot een levensvatbaar geheel. Laten we hopen dat we de komende jaren de heren mogen terugzien in de Nederlandse Theaters. Want één ding is zeker, ze zijn ongelofelijk goed en hun muzikaliteit is verbazingwekkend!

foto’s: Bas Oeijen

Deel: