De Britse popgroep Johnny Hates Jazz debuteerde in de jaren tachtig en scoorde al snel de ene na de andere hit in Groot-Brittannië. Het internationale succes liet niet lang op zich wachten. In Nederland werd Johnny Hates Jazz in één klap bekend dankzij de hit ‘Turn Back The Clock’.

Ondanks het grote succes besloot zanger Clark Datchler de band in 1988 te verlaten. Het duurde vervolgens 21 jaar tot de twee mannen elkaar weer spraken en besloten een nieuw Johnny Hates Jazz album op te nemen. De eerste single ‘Magnetized’ hiervan werd meteen een grote hit in Engeland en Duitsland. De mannen zijn op dit moment bezig aan een nieuwe EP die later dit jaar moet uitkomen.

Deze avond in De Vorstin was er een om herinneringen op te halen. Bijna het complete hitalbum ‘Turn Back The Clock’ uit de jaren ’80 werd gespeeld, evenals nummers van hun meest recente album ‘Magnetized’ uit 2013.

Bij veel nummers gaf Clark uitleg over waarom het geschreven werd en waar het over gaat. Zo werd ‘You Belong To You’ geschreven omdat het Clark opviel dat het feit dat mannen en vrouwen gelijk zijn nog niet overal in de maatschappij is doorgedrongen. ‘I Don’t Want To Be A Hero’ gaat over de mensen die oorlogen in worden gestuurd die om dubieuze redenen uitgevochten worden. Dit nummer werd nog steeds gezongen alsof Clark het net geschreven had. Hij gelooft duidelijk nog in deze boodschap. ‘Man With No Name’ is een ode aan alle mannen en vrouwen die in de jaren ’60 en ’70 streden voor vrede in de wereld. Zij worden vaak vergeten.

Er werd een moment stilgestaan bij de grote artiesten die vorig jaar zijn overleden. Het overlijden van Maurice White van Earth, Wind & Fire kreeg volgens de band te weinig aandacht. Daarom brachten zij een ode aan de zanger door hun vertolking van ‘September’ ten gehore te brengen.

Nadat Clark in 1988 besloot om uit de band te stappen, verhuisde hij naar Amsterdam. Hij vertelde een aantal anekdotes over het leren van onze taal. Zo had hij een zeer verouderd lesboek, waardoor hij leerde dat het antwoord op ‘Hoe gaat het?’ ‘Ik ben in mijn knollentuin!’ is. De zaal moest hier hartelijk om lachen. Verder leerde hij nog het refrein van ons ‘tweede volkslied’ zingen. Samen met alle aanwezigen werd ‘Met De Vlam In De pijp’ gezongen.

Als toegift werd hun grootste hit ‘Shattered Dreams’ gespeeld. Na de show was er de mogelijkheid om met de mannen op de foto te gaan en dingen te laten signeren.

Foto’s (c) Kevin Knipping / Maxazine

Deel: