Op 25 april 2017 was de tweede maal dat het Amerikaanse Dream Theater Nederland aandeed om het 25-jarig jubileum van het 2e album ‘Images and Words’ te vieren. In eerste instantie was het de bedoeling om deze tweede Nederlandse show in het Amsterdamse AFAS Live (wat voorheen de HMH werd genoemd) te spelen. Maar vanwege productionele redenen werd deze tweede avond in het Tilburgse poppodium 013 gespeeld.

Het eerste wat in je opkomt als je aan Dream Theater denkt is virtuositeit, want alle muzikanten bespelen en beheersen hun instrument fenomenaal. Ook wordt er vaak geklaagd over de vocalen van zanger James LaBrie, maar ook hij was dinsdagavond prima bij stem en zeer vrolijk geluimd. Klokslag 20.00 uur werd het intro ingezet en betraden John Myung, Jordan Rudess, Mike Mangini en bandleider John Petrucci onder luid gejuich het podium om de avond muzikaal af te trappen met ’the Dark Eternal Night’ van het album ‘Systematic Chaos’, waarbij ook LaBrie met gejuich werd ontvangen.

Dit eerste gedeelte van de avond werden nummers gespeeld uit het oeuvre van de band, waaronder de songs ’the Bigger Picture’, ‘Hell’s Kitchen’, ‘As I Am’ (met een stukje ‘Enter Sandman’). Tijdens dit eerste gedeelte kregen we ook een bass-solo voorgeschoteld van John Myung. Dit nummer ‘Portrait of Tracy’ is een nummer van een van zijn grootste voorbeelden, Jaco Pastorius. Dit eerste gedeelte werd afgesloten met een nummer van ‘A Dramatic Turn of Events’, ‘Breaking All Illusions’ waarna er een korte pauze was voordat het publiek kon genieten van waar het deze tour om is te doen: ‘Images and Words’.

Na een kwartiertje kwam dan ook het intro voor het tweede gedeelte, ‘Happy New Year 1992’ en flarden van alle pophits uit het jaar dat Dream Theater het album ‘Images and Words’ uitbracht. De verkoop viel behoorlijk tegen in het begin en de platenmaatschappij was ook niet helemaal overtuigd van de potentie van het album. Een muzikale vergissing was het echter niet. Zoals op het album werd er begonnen met de hit ‘Pull me Under’, waarna ‘Another Day’ volgde met een keyboard outro van Jordan Rudess. Nog steeds musiceren de heren op een uiterst hoog niveau en genoten band en publiek voluit.

Na het nummer ‘Surrounded’ volgde een van de absolute hoogtepunten van het album en de avond: ‘Metropolis part I’. Het nummer had een indrukwekkende drumsolo van drummer Mike Mangini, die in april 2011 als nieuwe vaste drummer werd benoemd. Na ‘Under a Glass Moon’ en het rustpuntje ‘Wait for Sleep’ volgde dan het laatste nummer van het ‘Images and Words’-album ‘Learning to Live’, waarna een deel van het publiek de zaal verliet om nog de laatste trein te kunnen halen. Voor de rest een geluk, want de band kwam nog terug om een toegift te spelen. ‘A Change of Seasons’ wat een klein half uur duurde, waarna de band een staande ovatie kreeg van het aanwezige publiek. Het was een weergaloos optreden van een geweldige band, waarbij de set toch ongeveer twee en een half uur heeft geduurd. In een woord: Fenomenaal.

Foto’s (c) Anneke Klungers

Deel: