The Mavericks brengt met ‘Brand New Day’ een gevarieerd album. Als je uitzoomt merk je dat de nummers toch wel iets met elkaar gemeen hebben. Ze doen allemaal denken aan het Amerika van tussen de jaren ’30 en ’60 van de vorige eeuw, met een klein uitstapje naar Jamaica.

De plaat opent met ‘Rolling Along’. Het nummer had niet misstaan op een 78-toerensingle of een LP van Johnny Cash, inclusief trompetjes uit die ene grote hit van ‘The Man in Black’. Je gaat het bijna jammer vinden dat er geen kraakje te horen is op de opname. Daarop volgt een op gospel geïnspireerde track die, geheel toepasselijk, de naam ‘Brand New Day’ draagt. Via een paar swingende, jazzy nummers en een wals komen we bij ‘Damned (If You Do)’ uit. Het stevigste nummer van allemaal.

the Mavericks - Brand New DayNa alle Amerikaanse muziek heeft de band ook een stukje zuidelijker wat mosterd weten te halen. Ondanks dat de tekst over het zuiden van de VS en Kansas City gaat is de invloed van de reggae en klassieke ska duidelijk te horen in ‘Ride With Me’. Daarna sluit de plaat af in de sfeer waarmee het begon. Goed in het gehoor liggende Americana.

Je kunt het een allegaartje noemen, maar je kunt het ook positief bekijken en vinden dat er voor (bijna) iedere gelegenheid en liefhebber een nummer op deze plaat van The Mavericks staat. Ondergetekende gaat voor het laatste en denkt dat het een fijne zomerplaat is. (7,5/10) (Mono Mundo)

Deel: