Afgelopen zaterdag zette Slagerij Van Kampen in het Stadstheater Zoetermeer een werkelijk indrukwekkende, wervelende show neer met een swingende combinatie van lippen en stokken. De wonderbaarlijke en onnavolgbare ritmische klanken zijn door de uit Eindhoven afkomstige slagwerkwerkgroep bijna tot kunst verheven. Geen wonder dat de wederom volle zaal, weliswaar nog zittend, vanaf de eerste slag begon te bewegen.

Veelzijdigheid en invloeden

Een wervelende show, met de energie van een niet te stoppen trein, stuurt de percussiegeluiden de zaal in met een intrigerende passie en onnavolgbare ritmegeluiden. Slagerij van Kampen laat een veelzijdige combinatie van blazers en slagwerk zien in hun show LIP/STICK, die sinds september vorig jaar in de theaters te zien is. Een show met een swingende combinatie van lippen en stokken: soms groots en energiek, dan weer ragfijn en verstillend. De invloeden vanuit het Afrikaanse continent tot aan New Orleans en van Latin tot Raï zijn goed herkenbaar. De overweldigende oerdrift van de drums, de melodieuze toetsen, de swingende blazers, de hartverwarmende, gepassioneerde energie van de bandleden staan garant voor een fantastische live-ervaring.

Compleet

De uit Eindhoven afkomstige, in 1982 opgerichte slagwerkwerkgroep is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest bekende slagwerkgroepen van de Benelux. Met diverse drum en percussie instrumenten brengen zij composities ten gehore, afkomstig uit diverse muzikaal-culturele achtergronden. Met een berg aan slagwerkinstrumenten, een keyboard, een trompet, een saxofoon, trombone en een schuiftrompet, brengen zij vele bijzondere composities tot leven in een spectaculair avondvullend programma. Ook komen enkele klassiekers aan bod. De prachtige belichting, in handen van een eigen ‘lichtmeester’, is passend en goed bedacht en geeft je telkens een ‘aahh’ en ‘wowow’ gevoel. Het maakt de uitvoeringen compleet, als dat het al niet was.

Uitleg met humor

De composities worden aan elkaar gepraat door bandlid Johan Boere. Hij brengt ook de verhalen achter de composities naar de voorgrond. Tevens maakt hij met veel humor duidelijk dat men, voor wie daar behoefte aan heeft, ook staande mag bewegen op het ritme. “Als er eenmaal 1 vooraan gaat dansen, volgt de rest vanzelf.”, aldus Boere.

De Trein

Daarnaast bewijst Slagerij van Kampen een diepere laag in hun theatervoorstellingen te kunnen leggen. In het nummer ‘Call me a Train’ ervaart het publiek een tweeluik waarbij zij een deel van het lied buiten de trein staan, maar ook deels meereizen met de trein. Een bijzondere maar bizarre ervaring, inclusief oplopende cadans, lichteffecten en stoom. Zo blijkt dat Slagerij van Kampen daadwerkelijk slagwerk naar een hoog theatraal niveau weet te tillen.

De blazers blazen daarbij een nieuwe frisse wind door het ijzersterke concept van de slagwerkband.
Deze toevoeging is een mooie aanvulling op het geheel. De avond eindigde met een mooie toegift. Een aanrader voor jong en oud, zowel voor de drumklanken alsook voor de prachtige totaalshow die cast & crew neerzet op het toneel.

Foto’s: Jerrold Mallee

Deel: