Als Lindsey Stirlings concert op vrijdag 17 maart één ding heeft bewezen, dan is het wel dat de dansende violiste een absolute rasartiest is. De 30-jarige YouTube-sensatie uit de VS stond voor de derde keer in een uitverkocht 013 in Tilburg, waar ze haar fans trakteerde op een show met een lach en een traan.

Stirling trad begin 2013 voor het eerst op in Tilburg en daarna nog een keer, met haar ‘Shatter Me Tour’, op 4 november 2014. Voor haar nieuwe ‘Brave Enough Tour’ pakt Stirling de zaken nog groter aan: waar ze in 2014 werd geflankeerd door twee dansers, heeft ze nu een team van vier danseressen dat haar ondersteunt. De danseressen volgen niet alleen de bewegingen die Stirling maakt, maar vermaken het publiek ook op totaal onverwachte manieren. Zo helpen ze Stirling tijdens het nummer ‘Hold My Heart’ met heuse goocheltrucs, waarbij de violiste in tweeën gezaagd wordt en op magische wijze verschijnt uit een glazen kist.

Ook het decor is flitsender dan ooit. Stirling maakt altijd graag gebruik van grote videoschermen, iets wat ook in Tilburg terug te zien was. De afzonderlijke schermen konden samen één groot effect tonen (zoals psychedelische gouden spiralen tijdens het door Indiase muziek geïnspireerde ‘Mirage’) of afzonderlijke beelden tegelijkertijd (bijvoorbeeld Stirling in verschillende kostuums tijdens het nummer ‘Prism’). De schermen toonden ook een grappig backstagefilmpje toen Stirling het podium af moest om een ander kostuum aan te trekken.

 

Sowieso houdt Stirling ervan om humor in haar show te verwerken. Zo speelde ze een korte medley op een piepkleine speelgoedviool, waarin ze de muziek van de The Legend of Zelda-games en Harry Potter-films verwerkte. Ook haar vaste drummer Drew Steen en toetsenist/gitarist Kit Nolan deden mee, door Stirling respectievelijk op een miniatuurdrumstel en een kleuterpiano te begeleiden.

Stirlings vorige toetsenist, Jason ‘Gavi’ Gaviati, stierf eind 2015 na een gevecht met lymfeklierkanker. Tijdens de show stond Stirling hier uitgebreid bij stil, onder meer door ‘Gavi’s Song’ te spelen terwijl beelden van Gaviati werden getoond op de achtergrond. Het nummer dat daarop volgde, ‘Those Days’, droeg Stirling op aan Gaviati en haar vader, die anderhalve maand geleden overleed na ernstig ziek te zijn geweest. De twee nummers, samen met Stirlings openhartigheid, raakten een gevoelige snaar en grepen het hele publiek bij de keel.

Hierdoor slaagde Stirling erin om haar optreden, ondanks de uitgebreidere opzet van haar nieuwe show, nog persoonlijker te maken dan haar vorige concerten in Tilburg. Toch wist ze te voorkomen dat de avond te zwaarmoedig werd, door vertrouwde nummers als ‘Crystallize’ en ‘Shatter Me’ te spelen en af te wisselen met nieuwe nummers als ‘Something Wild’ en ‘The Arena’.

Muzikaal was alles de hele avond dik in orde, daarnaast wist Stirling het publiek ook te bespelen door alle aanwezigen tussen nummers door toe te spreken. Zelfs toen één bezoeker onwel werd en de zaal uit moest worden gebracht door het personeel van 013, wist Stirling de goede sfeer te behouden: nadat ze het publiek had gevraagd de weg naar de onfortuinlijke concertganger vrij te maken en zich ervan had verzekerd dat deze in goede handen was, vroeg ze of alle andere bezoekers zich nog goed voelden. Het leverde haar een oorverdovend gejuich op.

Het enige minpuntje was dat Lindsey ‘Brave Enough’, het titelnummer van het album waaraan haar tour zijn naam ontleent, niet speelde. Desondanks kan worden gezegd dat Stirlings shows steeds beter worden, zonder aan karakter in te boeten. Met haar concert in Tilburg heeft de violiste zichzelf overtroffen, in elk geval tot haar volgende tour begint.

Foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: