Stef Kamil Carlens uit België, Baptiste W. Hamon uit Frankrijk en Dan Croll uit Engeland zijn aan het programma van Naked Song toegevoegd. Eerder kondigde het festival Danny Vera & String Quartet (NL), Young Gun Silver Fox (GB) en Ryley Walker (USA) aan. Meer nieuwe namen volgen gauw, want elk jaar maken zo’n 20 acts hun opwachting op één van de vijf podia die Naked Song telt. Daarbij is veel aandacht voor upcoming talent en gevestigde namen in bijzondere setting en samenwerkingen. Naked Song vindt plaats op zaterdag 22 april 2017 in Muziekgebouw Eindhoven.

‘Stuck in the Status Quo’ heet het nieuwe solo-album van Stef Kamil Carlens. Een paradoxale titel, want stilzitten heeft de excentrieke Belg sinds zijn doorbraak met Tom Barman in dEUS in de jaren negentig niet meer gedaan. Hij bestendigde zijn muzikale status met zijn eigen band Zita Swoon, werkte als componist en producer, trok de theaters in en ontwikkelde zich daarnaast als beeldend kunstenaar. Met ‘Stuck in the Status Quo’ brengt hij voor het eerst sinds tien jaar weer een echte liedjesplaat uit. De terugkeer naar het oude ambacht heeft hem veel voldoening gegeven. “Je schrijft een verhaal, bedenkt er een paar akkoorden en een goeie melodie bij… et voilà”, aldus Carlens, waarmee hij terloops benoemt waar Naked Song in essentie om draait. Een meer dan dankbare naam op het affiche.

Met een genoten opleiding aan het door Paul McCartney opgezette Institute for Performing Arts in Liverpool zit het in de basis alvast goed bij Dan Croll. En die basis is breed: de jonge Britse multi-instrumentalist, zanger en songwriter bespeelt werkelijk alles, van piano tot trompet en gitaar tot drums. Niet voor niets dat zijn songs zoveel invloeden bevatten. Zo kent zijn nieuwste single ‘Away From Today’ een afro hiphopbeat die de basis vormt voor een soulvol nummer met veel blazers en elektronica. Het is illustratief voor de eclectische stijl van Croll, met breed uiteenlopende sounds en verrassende hooks binnen een ruime context van folk en pop.

Americana chansons, zo zou je ze kunnen noemen, de liedjes die Baptiste W. Hamon maakt, een singer-songwriter uit Parijs met liedteksten in z’n moerstaal. Hij reisde af naar Nashville om z’n debuutplaat ‘L’insouciance’ op te nemen met producer Mark Nevers, die eerder werkte met Caitlin’ Rose, Vic Chestnutt en Bonnie Prince Billy. Veelzeggende referenties, maar het meest spraakmakend zijn de Franstalige frasen van Hamon. Twee authentieke stijlen verenigd – Amerikaanse country en Franse volksmuziek – waarbij je je bij beluistering zowel in de Southern United States als in Île-de-France waant.

Deel: