2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met juli.

Na 25 jaar keert er weer livemuziek terug naar de Jaap Edenbaan in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Wereldberoemde sterren als ABBA, The Cure, Marvin Gaye, Bob Marley, UB40, Dire Straits, John Denver, Iron Maiden en Run D-M-C waren destijds te zien op de beroemde ijsbaan. Het terrein van de Jaap Edenbaan ademt nog altijd een unieke sfeer wat ertoe heeft geleid dat er deze zomer voor het eerst een aantal festivals plaatsvinden. Nieuw festival Japies Hof krijgt de primeur en brengt op haar eerste editie op zaterdag 2 juli een smaakmakend muzikaal programma naar deze bijzondere locatie. Nick Mulvey, Joep Beving, Tourist Le MC, Indian Askin en Joost van Bellen zijn slechts enkele namen uit de muzikale programmering.

Ook een bijzondere concertlocatie in juli was de tuin van Paleis Soestdijk. Onder de noemer Royal Park Live locatie voor het eerst gebruikt als festivallocatie. De Ierse singer-songwriter Damien Rice gaf als eerste op 7 juli een indrukwekkend concert. Daarna volgden Counting Crows en Blof.

Steve Vai krijgt op zaterdag 9 juli de European Guitar Award in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. De drievoudige Grammy Award-winnaar Vai is daarmee de opvolger van zijn landgenoten Walter Trout en Slash die de afgelopen 2 jaar de prestigieuze prijs kregen. Het is de eerste keer dat de ceremonie rondom de Sena European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden. Vai past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Zo kregen Queen-gitarist Brian May (2011), Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en voormalig Guns ’n Roses-ster Slash (2014) eerder de Sena European Guitar Award.

Ilse DeLange en JB Meijers van The Common Linnets werden begin juli verrast met een Gouden Award voor hun samenwerking met de Duitse band The BossHoss. The Common Linnets en The BossHoss scoorden eerder dit jaar een grote hit in Duitsland en Oostenrijk met hun versie van de country-klassieker ‘Jolene’. Inmiddels is deze single in Duitsland meer dan 100.000 keer verkocht en gestreamd.

In juli vond De Zwarte Cross weer plaats. Een va de grootste festivals van Nederland. De Zwarte Cross is sinds de eerste motorcross met optreden van Jovink en de Voederbietels in 1997 uitgegroeid tot een 4-daags totaalspektakel waarin de bezoeker zich kan onderdompelen in motorcross, stunts, theater, performance en muziek. De Zwarte Cross is gigantisch, er zijn meer dan 20 podia, elk met hun eigen sfeer en uitbundige vormgeving.

Deel: