2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met augustus.

Tijdens een interview met de Spaanse fanwebsite ‘U2 en España’ heeft Bono begin augustus bevestigd dat U2 in 2017 een nieuw album gaat uitbrengen, getiteld ‘Songs of Experience’. Daarnaast maakte hij bekend dat de band op tournee gaat ter promotie van dit album. Het nieuwe album ‘Songs of Experience’ zal de opvolger worden van het uit 2014 daterende album ‘Songs of Innocence‘. U2-gitarist The Edge liet recentelijk weten dat de band meer dan 50 songs klaar heeft liggen voor het nieuwe album, echter zal er nog flink geschrapt gaan worden.

Het nummer ‘The Girl from Ipanema’ uit 1964 heeft sinds de openingsceremonie van de Olympische Spelen op 5 augustus in Rio ongekend succes op Spotify. De Braziliaanse klassieker is namelijk 1200% meer gestreamd sinds afgelopen vrijdag en wordt dagelijks meer dan 40.000 keer op Spotify afgespeeld. Dit in tegenstelling tot 3.000 streams per dag voordat de Olympische Spelen werden afgetrapt. Het lied werd tijdens de openingsceremonie ingezet toen supermodel Gisele Bündchen op de 128 meter lange catwalk verscheen.

Martin Garrix, Hardwell, Armin van Buuren en Tiësto stonden begin augustus als headliner op Untold Festival in het Roemeense Cluj. Met meer dan 240.000 bezoekers weet het festival in het tweede jaar hoge ogen te gooien en verwelkomt het dit jaar naar schatting minimaal 3.000 Nederlandse bezoekers. Begin dit jaar werd het festival tijdens Noorderslag gekozen tot Best Major European festival van 2015 en liet het daarmee gevestigde namen als Sziget, Mysteryland en Pinkpop achter zich.

De 82-jarige Canadese zanger Leonard Cohen kondigt in augustus een nieuw album aan. Het album zal ‘You Want It Darker’ gaan heten. Het album zal negen nieuwe nummers bevatten. Het is het eerste nieuwe album van Cohen sinds ‘Popular Problem’ uit 2014. Dat album verscheen op zijn 80ste verjaardag en kwam op nummer 1 binnen in de Nederlandse Album Top 100. ‘You Want It Darker’ komt uiteindelijk in oktober uit, een maand voordat de zanger het leven laat.

Van 19 t/m 21 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de vierentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Een festival is niet compleet zonder een verrassing. Lowlands heeft zo’n verrassing dit jaar. Niemand minder dan Jett Rebel heeft met zijn The Jett Rebel 3 onder de naam ‘Don’t die on me now’ in de India een verrassingsoptreden verzorgd. ‘The Jett Rebel 3′ is het jongste project van Jett Rebel met uiteraard hijzelf op zang en gitaar, Xander Vrienten op bas en Kees Schaper op drums. Op Lowlands stonden ook de 3Baritons Ernst Daniël Smit, Henk Poort en Marco Bakker met Tributo 2016: een ‘ode aan de doden’ waarbij de geniale muzikanten die ons de laatste maanden zijn ontvallen worden geëerd.

 

Deel: