Het 30-jarige jubileum van Europe’s doorbraak album ‘The Final Countdown’ wordt gevierd met een tour waarbij het hele album integraal wordt gespeeld. In een tijd dat er nog platenzaken waren, de lp de geluiddrager was en topalbums nog miljoenen keren over de toonbank gingen was ‘The Final Countdown’ in 1986 toch wel het begin van de poedelrock. Het nummer was niet van de radio te slaan en stiekem vond iedereen het wel goed omdat moeders ook eens vrijwillig naar rockmuziek luisterde en het ook meer aandacht voor (hard)rock genereerde. Het megasucces was ook meteen het einde voor de gitaar in Europe’s muziek en het luidde het einde van de band in 1992 in. In 2003 herpakte de band zich en bracht sindsdien vijf, op blues gebaseerde, hardrock albums uit. De liefhebber is hier heel blij mee. Het brengt de band niet meer naar zalen als de Ziggo maar naar de grotere zalen als vanavond in Tivoli.

dsc_6127-europe

 

Bijna een jaar geleden bezochten we het concert van beide bands in Enschede. Tax the Heat lijkt wel het vaste voorprogramma van Europe te worden. We kunnen in ieder geval kijken of de band vorderingen heeft gemaakt. Ondertussen is hun debuutalbum ‘Fed to the Lions’ verschenen. In thuisland Engeland louter overdreven positieve reacties en op het vaste land zeggen we dan: een leuk album voor rockliefhebbers.

dsc_6084-taxtheheat

 

De 60’s rock vermengd met moderne rock van Tax the Heat is onderhoudend. De band moet eerst een nummertje of vijf spelen alvorens ze bij de laatste nummers loskomen. Kwaliteit hebben ze ontegenzeggelijk maar het grijpt je niet bij de strot. De samenzang is uitstekend en het slide gitaarspel van J.P. Jacyshyn is prachtig, maar de show moet voornamelijk komen van zanger/gitarist Alex Veale en ook drummer Jack Taylor. Er is zeker progressie vergeleken met een jaar geleden. Ze zijn rijper geworden en beter op elkaar ingespeeld en na twee EP’s is er een album dat de setlist lekker ververst. Niet overtuigend, maar benieuwd hoe ze er over een jaar voorstaan.

dsc_6184-europe

Europe opent verrassend met ‘Hole in my Pocket’, ‘The Second day’ en ‘Praise You’ van het ‘War of Kings’ album. En hierna wordt de rest van dit album integraal gespeeld. Iedereen had verwacht dat het ‘Final Countdown’ album aangevuld zou worden met de bekendste nummers. Niet dus. We krijgen ook het hele ‘War of Kings’ album integraal. Een prachtige avond voor de fan. Verrassend zelfs want welke band doet dit. Europe dus! De echte fans wisten het al, maar een groot gedeelte van de zaal is verbaasd. De band is in topvorm. Wellicht zijn ze extra geïnspireerd om nummers te spelen die normaal niet direct op de setlist staan.

dch_3202-europe

Over de nummers hoeft niets meer gezegd te worden, die zijn bekend van de albums. Zanger Joey Tempest is zoals altijd goed bij stem (iets lager dan vroeger) en kronkelt zich nog steeds als een slangenmens in allerlei poses. Het vrouwelijke deel van de aanwezigen heeft hier absoluut geen moeite mee. De fundatie is met bassist John Leven en de geinponem der drummers Ian Haugland gegarandeerd. Voeg hierbij het goede functionele van Mic Michaeli en het sublieme en uitstekende gitaarspel van John Norum op en je hebt een topband. Opvallend is dat de zaal luistert naar het ‘War of Kings’ albums en uit zijn dak gaat bij het ‘Final Countdown’ album. Achteraf kan je stellen dat wanneer er hits zouden zijn gespeeld in plaats van het ‘War of Kings’ album Tivoli een nieuw dak had moeten hebben. Europe is als een goede wijn. Ze worden beter naarmate ze ouder worden.

Foto’s (C) Dirk van den Heuvel

dsc_6194-europe

Deel: